BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De senaste åren har allt fler röster höjts emot de skenande priserna. Villaägarnas riksförbund har drivit frågan i flera år och nätverket Skiftet, som vill skapa opinion kring frågor om miljö, rättvisa och medborgerliga rättigheter, har dragit igång en kampanj som kräver att elnätspriserna ska frysas.
I genomsnitt står elnätskostnaderna för en tredjedel av elräkningen, men för den som bor i en liten lägenhet och inte gör av med särskilt mycket el kan andelen vara mycket större.
– För den som konsumerar lite el blir det elnätet som står för den stora kostnaden. Det är barockt att kunderna ska betala så mycket samtidigt som bolagen gör jättestora vinster, säger Robin Zachari, kanslichef på Skiftet.
En annan som är kritisk till bolagens höjningar är villaägaren Maria Sjögren som bor med sin familj i Trollhättan.
– Om det är så att bolagen utnyttjar sitt monopol så tycker jag att det är anskrämligt att göra det, säger hon.
”Det är oskäligt”
Som kund kan man byta elbolag om man är missnöjd med själva elpriset, men kostnaden för att få elen levererad går det inte att göra någonting åt. Bolagen som äger ledningarna befinner sig i monopolställning. Priserna skiljer sig också mycket åt beroende på var du bor. Enligt Villaägarnas senaste kartläggning är Ellevios nät i Västra Svealand Sveriges dyraste och kostar husägarna 13 800 kronor om året. Det billigaste nätet finns i Lidköpings kommun och kostar 9 000 kronor mindre årligen.
Maria Sjögren hör till dem som är lyckligt lottade. Hennes elnät ligger hos Trollhättan energi som tillhör de billigare i landet. Där betalar en vanlig villaägare 3 555 kronor om året för nätet. I grannkommunen Vänersborg däremot är det Vattenfall som äger ledningarna och en villaägare får betala 7 570 kronor om året.
– Det känns orättvist gentemot dem som väljer att bosätta sig i Vänersborg. Visst kan det finnas skillnader mellan kommuner, om man tittar på till exempel kommunalskatten, men det skiljer sig inte så här mycket. Det är oskäligt. Man undrar ju varför Trollhättan energi klarar av att göra samma sak som Vattenfall men för mindre pengar, säger hon.
Men nu kan det vara slut på elbolagens övervinster. Förra veckan presenterade Energimarknadsinspektionen ett nytt förslag för hur prishöjningarna ska begränsas framöver, som skulle innebära att priserna sänktes med omkring en tusenlapp per år. Förslaget ska nu ut på remiss, men ansvarig minister Ibrahim Baylan säger redan nu att det kommer att bli en skärpning.
– Jag har varit väldigt tydlig med att det här systemet behöver skärpas upp. Den situation vi haft har inte varit bra för någon, säger han.
”Delar frustrationen”
Elbolagen motiverar prishöjningarna och de stora vinsterna med att de är nödvändiga för att kunna göra investeringar. Det resonemanget punkteras dock i Energimarknadsinspektionens rapport. Enligt myndigheten har endast 1 procent av vinsterna använts till återinvesteringar.
– Investeringarna ligger långt under de prisökningar bolagen har gjort. Det gör att jag förstår att många kunder är frustrerade och jag delar den frustrationen. Men mitt verktyg är att ändra på regelverket, och det är precis det vi gör nu, säger Ibrahim Baylan.
Så kunderna kan räkna med att det blir ett slut på höjningarna 2020 när det nya regelverket börjar gälla?
– Enligt lag regleras det här var fjärde år, och de föregående två besluten togs av den borgerliga regeringen. Det här är vår första chans att påverka regelverket på allvar, och det är klart att regeringen kommer att ta beslut nästa år. Det vi vill förändra som inte kan regleras i förordningen kommer vi att lägga fram i riksdagen, och jag ser framför mig att det sker en skärpning, säger Ibrahim Baylan.
Både Skiftet och Villaägarna ser positivt på Energimarknadsinspektionens förslag. Samtidigt är det lite drygt två år kvar till 2020. Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, blir inte förvånad om elbolagen passar på att höja priserna så länge de kan.
– Vi lever med de intäktsramar som gäller för den här perioden, och det är inte mycket att göra. Jag förväntar mig att de höjer priserna för allt vad tygen håller, säger han.