VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Vi har tränings- och motionstrenden där man ska vara aktiv och kunna prestera mycket. Sedan har vi gamingkulturen, där man maratonspelar och ska hålla sig vaken länge. Samtidigt lever vi i en tid där det är mycket krav på att man ska prestera och orka, säger hon och drar en liknelse till kaffets roll på arbetsplatsen.
– Många upplever en uppiggande effekt. Det är ju ungefär lika mycket koffein i en energidryck som i en kopp kaffe.
Införde 18-årsgräns för inköp
Det är ungdomar som toppar konsumtionen av energidryck. På vissa ställen i Örebro har föräldrar och skolor slagit larm till livsmedelsbutikerna och bett dem skärpa kontrollerna för inköp av energidrycker när de märkt att barnen gått på högvarv. Som en konsekvens av det införde Ica Maxi vid Eurostop 18-årsgräns för inköp av energidryck för några år sedan.
– Då var det en del problem i närområdet. Polis och skola hörde av sig till oss om överkonsumtion av energidrycker bland yngre. Då valde vi att ta ett beslut att höja åldersgränsen för att begränsa tillgängligheten, säger Martin Matteusson, handlare.
Ett samarbete mellan skolan, polisen och närmaste livsmedelsaffär har även pågått på Adolfbergsskolan med syftet att minska elevernas inköp av energidryck.
Att få i sig måttliga mängder koffein, motsvarande en kopp kaffe om dagen, är inte skadligt. Det är överkonsumtionen som kan ge obehagliga effekter som hjärtklappning, oro, yrsel och diarré. Anne-Katarina Zetterberg Lagré, har arbetat inom skolhälsovården i Örebro sedan 2008. Hon berättar att eleverna har svårt att föreställa sig att energidryck kan vara skadligt.
– Eleverna tycker att man överdriver alldeles förskräckligt när man varnar för energidryck. Det är ju inte farligt i måttliga mängder men det kan ge alarmerande problem om man dricker mycket.
Trots ungdomarnas ganska lättsinniga inställning har det hänt att hon fått besök av elever vars symtom direkt har kunnat härledas till överkonsumtion av energidryck.
– Jag har haft några elever som fått hjärtklappning, darrningar och svimningskänsla. Det finns även elever som äter dåligt men dricker mycket energidryck. I vissa fall har jag ringt föräldrarna och informerat. Min upplevelse är att de har tyckt att det är bra att jag hört av mig.
Måttligt intag inte farligt
Energidryck har blivit föremål för vetenskapliga utredningar i flera länder. Enligt Livsmedelsverket har ingen av studierna visat att ett måttligt intag är farligt. Björn Strandell, chefsläkare på Universitetssjukhuset Örebro, menar dock att för unga människor som inte har utvecklats färdigt, blir några burkar energidryck snabbt en belastning för kroppen. Det är lätt att räkna ut att den som häller i sig några burkar i ett svep går upp i varv, hjärtat pumpar snabbare och kallsvetten kan bryta fram. I enskilda fall har blandningen av energidryck och alkohol lett till döden.
– Man ska inte kombinera energidryck med alkohol eftersom man inte känner av berusningen på samma sätt. Där har det förekommit dödsfall. För några år sedan försökte man forska i om något av ämnena i energidryck var dödligt. Men troligtvis var det kombinationen av alkohol och energidryck som var orsaken, säger han.
”Vi har inga direktiv”
Då det inte finns någon lagstadgad åldersgräns för försäljning av energidrycker är det fritt fram för butikerna att sälja utifrån sitt eget samvete. Kommunens miljökontor har ingen möjlighet att påverka försäljningen hos de lokala handlarna.
– Livsmedelsenhetens kontroller görs utifrån livsmedelslagstiftningen, och det är enbart utifrån lagstiftningen vi kan kontrollera och ställa krav på en verksamhet. Vi har inga direktiv till lokala handlare vid försäljning av energidrycker eftersom det inte finns någon lagstiftad åldersgräns, säger Annelie Jönsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljökontoret i Örebro.
Däremot kan de kontrollera om märkningen och innehållsförteckningen på burkarna följer de krav som finns. Sådana kontroller har ännu inte utförts av energidrycker i Örebro.
Motion om lagstadgad åldersgräns
Många livsmedelskedjor har i dag kommit fram till att en åldersgräns behövs. Svensk dagligvaruhandel med Ica, Coop, Willys och Lidl bland medlemsföretagen, har sedan länge en rekommendation om 15-årsgräns för försäljning av energidrycker. Från den 1 september i år har även Netto infört en 15-årsgräns. Trots det fortsätter ändå försäljningen att stiga. Men påtryckningar om en lagstadgad åldersgräns pågår. Svensk dagligvaruhandel skickade under sensommaren ett brev till folkhälsominister Annika Strandell (S) där de vill utreda möjligheten till en lagstadgad åldersgräns för energidryck.
– Vi har inte hört något formellt, men vad vi har förstått har den lämnats vidare till näringsdepartementet, säger Anna Jönsson, kommunikationschef på Svensk dagligvaruhandel.
Samtidigt väntar riksdagsledamoten Eva Sonidssons (S) motion ”Åldersgräns vid försäljning av energidrycker” på att beredas i miljö- och jordbruksutskottet.