– De ljuger dig rakt upp i ansiktet. De har inte anställt nya och de planerar inte att göra det. De vill bara ha inhyrda läkare från bemanningsföretag, säger en person med god insyn.
Alerischefen Karin Lagerstedt förnekar inte uppgifterna.
– Under hösten kommer vi att ha kontinuitet med fem specialister i allmänmedicin på plats. Dem har vi hyrt in från ett bemanningsföretag. Förhoppningen är att de kommer att trivas så bra hos oss så att de vill stanna och vi kan anställa dem själva. Vi jobbar mycket med teamutveckling just nu. I höst kommer också en ny verksamhetschef, säger Karin Lagerstedt.
Varför har ni inte anställt läkare själva redan från början?
– Vi har annonserat och de ansökningar som har kommit in håller vi på att gå igenom. Men folk har uppsägningstider och sådant, säger Karin Lagerstedt.
Kommer ni inte ha någon fast anställd läkare i höst?
– Jo, vi har en, Aleris medicinska rådgivare kommer att arbeta där. Han kommer att ha det medicinska ansvaret, säger hon.
”Vill se fasta läkare”
ETC Stockholms källa menar där-emot att det inte är hela bilden och att det snarare är en strategi från Aleris sida att bara ha inhyrda läkare.
– Läkarna har ju sagt ifrån eftersom Aleris vill att de ska ha 15 till 20 patienter per dag. Det är lättare för Aleris att byta ut dem som säger ifrån om de inte har anställt dem själva, säger hen.
Även från landstingets sida är man oroad för utvecklingen på vårdcentralen. Peter Lundqvist är chef på enheten för allmänmedicin och berättar att man följer situationen löpande.
– Det är allvarligt att alla läkare har sagt upp sig samtidigt. Det vi vill se är att Aleris successivt bemannar vårdcentralen med fasta läkare, säger han.
Aleris planerar för fem läkare på 11 000 patienter. Räcker det?
– Det är en för låg bemanning med tanke på uppdraget, säger Peter Lundqvist.
Varför tycker ni inte att det är bra att en vårdcentral bara har bemanningsläkare?
– Man kan inte upprätthålla en tillräckligt hög kontinuitet då. Kontinuitet är väldigt viktigt, speciellt vissa patientgrupper som kroniskt sjuka och äldre, säger Peter Lundqvist.
Samtidigt är bristen på specialister inom allmänmedicin stor i hela Stockholms län, påpekar Peter Lundqvist. Det gör att situationen i Björkhagen inte är unik. Peter Lundqvist uppskattar att en -tredjedel av länets cirka 200 vårdcentraler har problem med bemanningen.
– Särskilt svårt är det i ytterområdena och i socioekonomiskt utsatta områden där vårdtyngden är hög.
Men Björkhagen ligger inte långt från innerstaden och är inte socioekonomiskt utsatt...
– Nej. Det borde normalt sett inte vara svårt att rekrytera läkare till Björkhagen, säger Peter Lundqvist.