Södersjukhuset har två förlossningsenheter. Södra BB – en enhet inriktad mot naturliga förlossningar – och en mer traditionell förlossningsavdelning med starkare koppling till akutsjukvården. De två förlossningsenheterna ligger praktiskt taget vägg i vägg. Men villkoren för de födande kvinnorna skiljer sig åt.
På Södra BB lovas den födande en egen barnmorska under hela förlossningen. Det finns toalett och badkar på rummet och partnern är garanterad att få stanna kvar hos barnet och den nyblivna mamman över natten. Miljön är ombonad och hemtrevlig och den medicinska utrustningen är väl dold i inredningen.
Åtta barnmorskor på tolv gravida
Men listan på tillstånd som diskvalificerar för omhändertagande på enheten kan göras lång. Södra BB tar nämligen endast emot friska kvinnor som har haft en normal graviditet och förväntas få en komplikationsfri förlossning.
Nere på Södersjukhusets vanliga förlossningsavdelning finns inga kriterier för vilka patienter som tas emot. Här finns heller inga garantier för en egen barnmorska. Åtta barnmorskor fördelas på tolv gravida och födande kvinnor under ett vanligt arbetspass. Detta trots att det finns många studier som visar att komplikationsrisken vid förlossningar minskar om en barnmorska finns närvarande hos kvinnan då hon föder.
”Finns inte ekonomi”
Agneta Zellbi, vårdchef på Södersjukhusets kvinnoklinik, är medveten om att de kvinnor som föder på den vanliga förlossningsavdelningen paradoxalt nog inte har tillgång till egen barnmorska i samma utsträckning som de kvinnor som
får föda på Södra BB. Hon menar att detta kan hanteras genom att man gör rätt prioriteringar.
– De kvinnor som är sjuka och behöver mycket övervakning har ju barnmorskor hos sig i stor utsträckning, även om det inte är hundra procent av tiden. På stora förlossningsavdelningen har vi även undersköterskor som ofta kan vara hos kvinnan när barnmorskan inte är där.
Många kvinnor söker sig ju till Södra BB just för att det är en hög barnmorsketäthet där. Ska man inte kunna få detta även om man har drabbats av graviditetskomplikationer?
– Det är klart att vi skulle vilja erbjuda alla kvinnor detta, men vi har inte bemanning så att vi kan leva upp till det. Det har inte funnits ekonomi till det.
”Inte en fråga för oss politiker”
Inte heller sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) tycker att det är anmärkningsvärt att Södra BB har en högre barnmorsketäthet.
– Det är två olika förlossningsenheter och därför har man också olika bemanning.
Har du några spontana reflektioner kring att man fördelar resurserna så att barnmorsketätheten blir högre på den enhet som har hand om friska kvinnor?
– Nej, det är inte en fråga för oss politiker hur verksamheterna sätter ihop sitt team. Det är ju framförallt i slutskedet, under utdrivningsskedet, som man behöver en barnmorska. Inte under alla de timmar man är inne på förlossningen. Man har ju tryggheten där när det behövs.
Finns det en risk att vårdvalet skapar incitament för verksamheter att satsa mest på friska patientgrupper?
– Nej, det tycker jag inte.
Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed ser inte heller några problem med att Södra BB bara tar emot normalförlossningar.
– De har en annan filosofi. Det är bra med olika typer av förlossningsvård. Och om du har en riskförlossning och hänvisas till den vanliga avdelningen behöver det inte betyda sämre vård i sig.
Sofia Heimdahl
Mariela Quintana Melin