Ingredienser
4 portioner
1 kruka dill
1 rödlök
1 dl vegansk majonnäs
1 dl vegansk créme fraiche
2 msk tångkaviar, helst av olika färger
1 msk citronjuice
Svartpeppar
4 mogna avokado
1 dl torkade sojastrimlor
Gör så här
Koka sojastrimlorna i kraftigt saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt strimlorna rinna av och pressa ut så mycket vatten som möjligt. Du kan också använda färska sojabitar eller helt skippa dessa.
Finhacka dillen och rödlöken. Blanda majonnäs, fraiche, citronjuice och tångkaviar. Tillsätt dill, rödlök, avokado och sojastrimlorna. Blanda ordentligt och smaka av med svartpeppar. Dela avokadon gröp ur kärnorna, fyll med en klick skagen och servera.
Kryddiga vegobitar med apelsin och ingefära
Alla som älskar plockrätter räcker upp en hand! Okej, nu kan ni ta ned den och testa denna taco-möter-apelsinanka-rätt som är ljuvlig för både gom och öga.
Ingredienser
4 portioner
Hjärtsallad
320 g vegobitar
1 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk riven ingefära
1/2 dl mandelspån
1 tsk svartpeppar
Salt efter smak
Gör så här
Börja med att tina upp vegobitarna. Blanda sedan apelsinjuice, ingefära och svartpeppar. Låt bitarna marinera i kryddblandningen under 30 min.
Värm upp en stekpanna och stek vegobitarna till de får en gyllene färg.
Skölj hjärtsalladen noggrant och låten den rinna av. Plocka de största bladen kring salladen och ha i vegobitarna. Toppa med mandelspån och servera.
Skärgårdssill
Men sillen kan man väl inte byta ut mot något annat, kanske du tänker? Jodå, mot aubergine, tro det eller ej. Och när du testat detta är det bara att ge sig på övriga sillrecept. Fast med aubergine förstås.
Ingredienser
6 portioner
1 aubergine, cirka 400 g
2 dl vegansk majonnäs
3 dl imat cremefraiche
1 dl finskuren gräslök
1 dl finskuren dill
40 g tångrom helst röd
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm peppar
Gör så här
Börja med att skala auberginen. Skär den i skivor lagom stora för kärlet som de ska läggas in i och koka skivorna i saltat vatten. De ska bli mjuka och förlora lite av sin stuns men måste fortfarande hålla ihop och tåla att hanteras.
Finhacka gräslöken och dillen.
Blanda sedan i alla ingredienser i en skål och rör om. Går bra att förvara i kylen upp till en vecka.