– En valfrihetsreform, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) stolt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Företagen ska kunna profilera sig så att de gamla ska kunna välja. Men hur systemet ska se ut vet ingen ännu och åtskilliga kommuner har fått studiebesök från Norrköping den senaste tiden. Enligt planen ska LOV sjösättas först vid nyår 2018.
Projektet lades ner
Men Norrköping hade redan ett projekt med valfrihet för hemtjänstens brukare. Hösten 2014 infördes Mina Timmar på försök i tre hemtjänstdistrikt. Det innebar att brukarna kunde välja något annat än det som stod på schemat – om de ville. En promenad i stället för städning. Personlig omsorg kunde inte bytas bort, bara service som till exempel städning.
– En valde att gå på ishockey vid ett tillfälle, minns Elisabeth Heigl, områdeschef på ett av de distrikt som deltog i projektet – Timmermansgatan i centrala Norrköping.
Men valet 2014 gav Norrköping en ny majoritet. Den gamla rödgröna majoriteten byttes ut mot en där socialdemokraterna regerar tillsammans med centern, liberalerna och kristdemokraterna. Den nya majoriteten aviserade direkt att Mina Timmar saknade framtid – redan innan projektet startade. Efter ett halvår på försök lades Mina Timmar ner.
– Politik är att kompromissa, säger Norrköpings ledande politiker, kommunalrådet Lars Stjernkvist(S) Vi är inte ideologiska motståndare till andra alternativ.
Men alla tyckte inte bytet var så enkelt.
– Jag tänkte länge innan jag bestämde mig för att sitta kvar i vård- och omsorgsnämnden, berättar Jan Berglund (S), en veteran bland socialdemokrater.
– Mina Timmar var en bra idé och jag såg egentligen inga gränser för hur långt det kunde utvecklas, fortsätter han.
En slutrapport där cirka en tredjedel av brukarna svarade, visade på en stor andel nöjda, både bland brukare och personal. Insatser slogs ihop så den tid personal tillbringade hos brukarna blev längre, kanske två timmar, och det var nästan alltid samma personal som kom.
– Det var det bästa, att samma person kom, anser Lise-Lotte Bergstrand, hemtjänsttagare i Navestad. Jag tyckte att Mina Timmar var bra. Att kunna välja vad som skulle göras var också bra.
– Att personalen stannade i längre pass gjorde att brukarna fick större förtroende för personalen och lät dem göra mer personliga saker, berättar Elisabeth Heigl.
– Äldre vill ofta att personal har tid och att samma återkommer, säger Elisabet Cedersund, professor i äldre och åldrade vid Linköpings universitet. Och de vill gärna kunna påverka. Projektet verkar ha haft goda intentioner, men varade för kort tid för att det ska gå att dra slutsatser.
Kritisk till försöket
Dagens majoritet är dock kritisk till försöket med Mina Timmar.
– Det är bara vänstern som tycker att Mina Timmar var ett bra valfrihetsprojekt, säger Eva-Britt Sjöberg (KD). Det tycker inte jag. Det var alldeles för tungrott administrativt och inte prisvärt alls. Konkurrens gör att alla är på tå i stället.
– Det var kostnadsdrivande och skulle blivit för dyrt i längden, anser Lars Stjernkvist. Jag måste erkänna att vi inte haft full koll på utgifterna, men nu ska vi ha koll på varenda krona.
Inför LOV ska en administration byggas upp för att ha kontroll på vad varje insats kostar, liksom att alla följer avtalen. Alldeles oavsett hur det nya systemet kommer att se ut.
– Vi vill ha ett system som gynnar framför allt små företag, berättar Eva-Britt Sjöberg, även om de stora också är välkomna.
– Äldre har svårt att välja, säger professor Elisabet Cedersund. De befinner sig ofta i en skör situation när de behöver hemtjänst och de byter inte gärna.