”Det är ren och skär byteshandel.”
Så förklarar Vänsterpartiets Mikael Ekvall beslutet att ingå ett samarbete med allianspartierna i landstinget. Stödet från V-väljare har varit stort enligt Ekvall. Samtidigt har ledamöter hoppat av i protest.
Det var väl en och annan som höjde på ögonbrynen när Vänsterpartiet och allianspartierna för snart två veckor sedan i ett gemensamt pressmeddelande berättade att de ingått ett samarbete, en så kallad valteknisk samverkan. Vänsterpartiet förbinder sig att rösta på allianspartiernas kandidater till ordförandeposter inom landstingets nämnder och styrelser.
– I utbyte får vi poster som ordinarie och förste ersättare i samtliga nämnder och styrelser, undantaget TIM, säger Mikael Ekvall som är ny gruppledare.
Han poängterar att uppgörelsen inte på något sätt är politisk. Vänsterpartiet ska fortsätta bedriva oppositionspolitik i landstinget, eller den nya regionen som träder i kraft vid årsskiftet. Mikael Ekvall menar att uppgörelsen skapar möjlighet till en mer påverkande vänsterpolitik i landstinget:
– Vi får platser för insyn och kan agera. Tidigare har vi fått reagera i efterhand. Nu får vi möjlighet att agera tidigare eftersom vi får ta del av handlingar före mötena. Och vi fortsätter ha en politisk frihet.
Dålig respons
Hans Albin Larsson är statsvetare och professor på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Han menar att uppgörelsen är en tydlig markering från Vänsterpartiet, främst mot Socialdemokraterna.
– Det är ett sätt att ge Socialdemokraterna en läxa, att ”så här går det när ni inte vill samarbeta med oss”. Det är den enda rimliga förklaringen, säger Hans Albin Larsson.
– Det är en missnöjesyttring över hur de har blivit behandlade av Socialdemokraterna. Jag tror att de tycker att S har varit för stöddiga.
Mikael Ekvall vill inte kalla det missnöjesyttring men medger att man hade hoppats på mer respons från Socialdemokraternas sida:
– Vi förklarade redan på valnatten att vi ser Socialdemokraterna som en naturlig samarbetspartner. Sen gick det två månader, och vi var inte speciellt uppvaktade. Sen kan man säga att tiden löpte ut. Vi var inte nöjda med beskeden vi fick från S, vi upplevde att de ville villkora lite för mycket på förhand.
– En viktig signal som hela arbetarrörelsen bör notera, är att Vänsterpartiet har satt ned foten. Att vi inte accepterar att bli tagna för givna. Att passivt räkna med att vi alltid ska bistå, den tiden är förbi, säger Ekvall.
Några dagar före beskedet om samarbetet med allianspartierna bjöd Miljöpartiet och Socialdemokraterna in till en gemensam presskonferens på Kulturhuset Spira, där man förklarade att man nu var redo att bilda minoritetsstyre i landstinget – med stöd av Vänsterpartiet. Vänsterpartiet var dock inte med under presskonferensen, vilket kunde tolkas som att samarbetet redan gnisslade. Mikael Ekvall menar dock att presskonferensen inte var avgörande på något sätt:
– Nej, det var inte utlösande. När man är flera partier tar det olika lång tid att komma överens. S och MP hade kommit längre i sina samtal än vad vi gjort, så det var inget konstigt i att de ville gå ut och berätta att de hade bestämt sig.
Stöd från väljare
Frågan är hur Vänsterpartiets väljare ser på uppgörelsen med allianspartierna. Enligt Mikael Ekvall har stödet varit stort.
– Jag kan säga så här; jag har säkert fått 50 telefonsamtal och lika många mail, där de allra flesta förstått varför vi agerade som vi gjorde. Och de som inte förstod gjorde det efter min förklaring. Något som är viktigt är att lyfta fram är att vi nu har ett Vänsterparti som har förhandlat fram ett läge av fullständig frihet att lyfta fram våra frågor. Och det parlamentariska läget gör att både Socialdemokraterna och allianspartierna är nödgade att lyssna på oss.
Internt inom partiet finns det kritiska röster. Enligt uppgifter till Smålands Folkblad har ledamöter i distriktsstyrelsen hoppat av i protest mot uppgörelsen. Avhoppen bekräftas av Mikael Ekvall, men han menar att de främst berott på en kommunikationsmiss:
– De personerna har gått ut med ett öppet brev inom partiet efter avhoppen, där de förklarar att de inte blev informerade om uppgörelsen i tid. Det handlar om en besvikelse att kommunikationen inte fungerat.
– Den övervägande reaktionen har varit positiv, säger Mikael Ekvall.
Innebär ändå inte uppgörelsen att ni hjälper allianspartierna, era politiska motståndare, att ta styret i landstinget?
– Det beror på vad man menar med styret. De får ledande positioner i nämnderna, och ordförandeposten i landstingsstyrelsen. Men mandatfördelningen i fullmäktige är densamma, där har de rödgröna 37 mandat mot alliansens 35. Så det finns fortfarande möjligheter att bedriva rödgrön politik.
Fotnot: TIM är en nämnd för Trafik,
Infrastruktur och Miljö.