Mitt i odlingen stoltserar ett växthus med mängder av plantor på väg att drivas upp.
Farbror Grön – ingen vanlig farbror
Det känns som om vi befinner oss i en handelsträdgård. Överallt växer det så det knakar och varje liten låda eller kruka är fylld av sticklingar på väg att bli plantor. På gården finns 150 olika grönsaksplantor samt örter, bär, mängder med ettåriga blomsterväxter och perenner.
Här huserar Farbror Grön. Nej, det är ingen farbror med gröna kläder ur sagans värld. Namnet syftar på paret Johannes Wätterbäck och Theres Lundén och deras blogg, där de delar med sig av sina gröna kunskaper och sitt kretsloppstänkande. De jobbar med flera gröna projekt varav växtodlingen hemma på gården mitt i stan är ett av dem.
I samarbete med fastighetsägaren Mimer driver de Gröna Mimer som är ett stadsodlingsprojekt vars syfte är kretsloppstänkande men också ett sätt att skapa gemenskap bland hyresgästerna i huset.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har verkligen lyckats med det. Det är ju ett litet hyreshus med bara sex lägenheter så det är enklare att få kontakt med alla hyresgäster här än i ett stort hus. Men intresset varierar. I början var många av hyresgästerna delaktiga. Men i dag är det vi och Louise Edelund och hennes familj som engagerar sig. Det fungerar jättebra, säger Johannes.
– Det bästa är sammanhållningen. Nu pratar vi med varandra. Någon har sagt att vi har lite av en Bullerbykänsla, tillägger Theres.
Ideella bin och serieodling
I en annan del av hyreshusets trädgård står några bikupor omgivna av ett staket. Biodlaren Martin Fröberg är där för att se till sina bin.
– Jag gör det här helt på ideell basis. För några dagar sedan fick jag fram 15 kilo nyslungad honung. Det är så roligt med stadsbiodling.
Hyresgästerna driver upp alla plantor själva. Johannes ansvarar för plantuppdragning och Theres rensar ogräs och skördar. Louise vattnar.
På våren är alla fönsterbrädor i Johannes och Theres lägenhet fyllda av frösådd och plantor som förgros. De berättar att de serieodlar och kan på det sättet få tre skördar per säsong.
Johannes har varit intresserad av växter sedan han var barn.
– Min mamma dog när jag var liten grabb. Pappa var inte intresserad av växtlighet så jag började jobba med trädgården hemma och på den vägen är det, berättar han.
– Jag har blivit mer och mer intresserad tack vare Johannes engagemang, tillägger Theres. Nu är vi inbitna odlare båda två. Även våra barn Tova och Moses gillar att så frön och se hur det växer.
Mycket tid går åt till den populära bloggen Farbror Grön. Där delar Johannes och Theres med sig av sina gröna kunskaper och ger odlingstips men också hur man kan få bort ogräs, sniglar och annan ohyra. Här finns också många läckra recept.
– Vi älskar att experimentera både med odling och recept, säger Johannes och bjuder oss på en kryddsås gjord av spansk peppar som är riktigt eldig. Stark men god.
– Vi äter mest vegetarisk mat och vi tar hand om allt som vi odlar, tillägger Theres.
Det är Theres som kom på idén med bloggen och som håller den uppdaterad. Den har ungefär 300 000 sidvisningar på en månad.
Har ni planer på att försöka leva på bloggen?
– Nej, båda har ju fasta jobb. Johannes arbetar med ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser som lärare på deltid och jag som lärare på heltid, säger Theres.
– Vi får ju vissa inkomster i och med bloggen. Jag får en hel del föreläsaruppdrag och är odlingsinspiratör på uppdrag av Mimer på Nordanbyäng, tillägger Johannes.
Förutom Mimerprojektet driver Johannes projektet Takfarmen tillsammans med Jon Holm och Christoffer Hult. De odlar bland annat tomater och chili på två tak i centrala Västerås. Förra säsongen skördades närmare 300 kilo tomater och 30 kilo chili.
Ytterligare ett växtprojekt, en kollektiv odling, finns på Prästgatan mitt i city. Skörden delar de som odlar tillsammans. I år ligger denna odling i träda på grund av barnafödande och sjukdomar.
Som om inte alla gröna projekt skulle vara nog, har Johannes och Theres ett fritidshus utanför Flen.
– Det är mitt barndomshem. Där har vi också ett växthus. Vi odlar både ätbara växter och prydnadsväxter där. Vi ska snart åka dit.
Har ni tid med någon ledighet?
– Att odla är ett sätt att vila, säger båda och skrattar.
Fotnot: Här kan du läsa Johannes Wätterbäcks och Theres Lundéns blogg Farbror Grön.