BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Maggie Strömberg, politikreporter på Ekot och författare till boken Vi blev som dom andra: Miljöpartiets väg till makten, uppfattar att det länge funnits ett missnöje med att de petade personerna inte följer partiets gemensamma beslut.
– Sedan tycker partiledningen att det är problematiskt att de är ute och kritiserar vad regeringen kommit överens om. Gustav Fridolin lyfte det också det i sitt tal på kongressen, och sa att det måste bli ett slut på att enskilda Miljöpartister har personliga ultimatum, säger hon till Dagens ETC.
”Går mot ännu mer toppstyrning”
Carl Schlyter säger själv att han och de andra som petats eller avgått har följt partiets linje i 98–99 procent av fallen.
– Men jag har uttalat mig kritiskt mot regerings agerande, bland annat kring Vattenfalls kolaffär och Saudifrågan. Det har gjort att vissa inte är så glada. Det här känns som en vändpunkt. Den nystart som många hade hoppats på visar sig snarare gå ut på ännu mer toppstyrning och att regeringsmakten är det överordnade målet. Det oroar mig, säger han till Dagens ETC.
Kan du förstå, ur partiledningens synvinkel, varför du blir petad?
– Ja, jag förstår det. Men jag blir också väldigt oroad av det. Varje bra ledare ska ha tillräckligt mycket självförtroende för att tåla kritik, och inte bara rensa ut den. Utan kritik finns det ingen möjlighet att bli bättre.
– Miljöpartiet definieras inte bara av vilken politik vi driver, utan det handlar också om hur vi driver den. Att vi tror på att ha högt i tak, att vi accepterar olikheter och ändå jobbar tillsammans. När vi börjar anpassa oss efter andra partiers arbetsformer är inte steget långt till att också börja anpassa politiken som helhet.
Är det inte viktigt att kunna kompromissa som politiker?
– Jag har aldrig haft några problem med att kompromissa. Jag gjorde hundratals kompromisser under tio års tid när jag satt i EU-parlamentet. Problemet är när man lägger sig platt, vilket vi enligt mig har gjort i flera frågor, säger Carl Schlyter.
Flera andra lämnar sina uppdrag
Till Expressen säger Maria Ferm, MP:s gruppledare i riksdagen, att petningarna sker med brett stöd i riksdagsgruppen.
Vad tänker du om det?
– Det har uppstått en lydnadskultur i partiet och många pressas att rösta som ledningen vill. Många har blivit hotade att fråntas sina uppdrag om de inte gör si eller så, säger Carl Schlyter.
Att han och Valter Mutt petas har fått andra partiföreträdare att reagera. Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson, och Annika Lillemets, folkbildningspolitisk talesperson, lämnar sina uppdrag i protest.
– Det var en svart dag för den gröna rörelsen, och jag är orolig över att det har blivit lägre och lägre i tak. En tystnadskultur har brett ut sig i vår riksdagsgrupp. Det är inte en konstruktiv miljö att jobba i, och jag hoppas att det här kan bli en ögonöppnare där vi kan hitta tillbaka till att återigen ha högt till tak i partiet, säger Annika Lillemets till Dagens ETC.
Hon kommer dock att sitta kvar på sin riksdagsplats, liksom även Schlyter, Mutt och Amin.
– Min röst kommer inte att tystna på något sätt. Det behövs en öppen och fri debatt och att riksdagsledamöter i viktiga principiella frågor faktiskt står upp för sitt partis grundvärderingar. Det får inte vara en absolut likriktning, det är inte sunt i svensk politik.
TTIP
Carl Schlyter har varit en av de mest högljudda kritikerna av handelsavtalet som nu förhandlas fram mellan EU och USA. Han startade tidigt bloggen ttipen.se där han skriver om farorna med att ingå avtalet. Miljöpartiets officiella hållning är att partiet står bakom regeringens linje om att ett handelsavtal är bra för Sverige. I parlamentet har MP dock försökt att förhandla bort den omtvistade ISDS-mekanismen som ska skydda kapitalisternas investeringar och göra det möjligt för företag att stämma stater.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vattenfall
Carl Schlyter har flera gånger kritiserat Miljöpartiet i frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet. Miljöpartiet hänvisar till att ägardirektiven utgör de spelregler som regeringen har att hålla sig till. Samtidigt menar kritiker att dessa inte alls utgör något hinder för regeringen att stoppa en försäljning och därmed se till att kolet stannar i marken.
Världlandsavtalet
Flera högt uppsatta miljöpartister har protesterat mot Sveriges närmande till Nato. Inför omröstningen om det så kallade värdlandsavtalet i riksdagen i maj skrev riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Valter Mutt, Annika Lillemats och Jabar Amin en gemensam debattartikel där de varnade för att avtalet öppnar för långtgående säkerhetspolitiska konsekvenser. De röstade därför emot regeringens linje om att Sverige ska ingå avtalet, men riksdagsmajoriteten ville annorlunda.
Medborgarlön
”Basinkomst är ett sätt att bygga trygghet och frihet för alla”, skrev bland andra Carl Schlyter och Valter Mutt i en debattartikel i höstas. Men de tillhör en tynande skara i Miljöpartitoppen som driver frågan om medborgarlön. Vid kongressen 2013 så försvann ordet från MP:s partiprogram med en rösts marginal, men förra året kördes partiledningen över av kongressen, med Schlyter och Mutt i spetsen, som röstade för att utreda frågan.