BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Gruppen äldre är på många sätt en väldigt utsatt grupp i bostadsbristens Göteborg. Vi är en stad som är byggd ganska otillgängligt för många grupper, där äldre är en av dem, säger Daniel Bernmar (V), äldrekommunalråd.
Som första stad i Sverige har Göteborg gått med i nätverket Age-friendly cities and communities. Det är ett internationellt initiativ av WHO som för närvarande består av 33 städer runt om i världen som ska kunna samverka och dra nytta av varandras erfarenheter. I Göteborg har projektet döpts om till ”Åldersvänliga Göteborg”.
– Konkret handlar det om flera saker. Dels det faktiska utbytet av erfarenheter. I Sverige är vi extremt ålderssegregerade. I andra delar av världen är det mer naturligt att man lever tillsammans och där finns saker för oss att lära, säger Daniel Bernmar.
Bryta ålderssegregeringen
Andra punkter som han nämner är att lära av de design- och planprocesser som man har utvecklat. Att det sociala perspektivet faktiskt kommer in i samhällsplaneringen. Det tredje är att utveckla en metod för att bedöma åldersvänligheten i stadsplaneringen och en fjärde sak är att utveckla ett samarbete med Göteborgs universitet och Centrum för åldrande och hälsa.
Åldersvänliga Göteborg söker alltså kunskap både av andra deltagande städer och av den egna äldre befolkningen.
En som redan har hunnit delta i ett projekt är Carina Ahrle. Hon är 75 år, skådespelare, kostymdesigner och måste i mån av energi och idérikedom ses som en fullkomlig jackpot för Åldersvänliga Göteborg. Hon och ett tiotal andra deltog i Life filming – stadsutveckling utifrån ett seniorperspektiv, där de gjorde egna filmer som tog upp olika aspekter för äldre i samhället.
– Jag gick först med för att jag ville lära mig att klippa och redigera film. Sedan berättade de att vi var en del av den här forskningen och vi fick i uppgift att tala om vad som inte fungerar, säger Carina Ahrle.
Själv brinner hon som allra mest för frågan om ålderssegregering.
– Jag tycker det är så himla tråkigt att man buntar ihop oss gamlingar på ett ställe, unga på ett och barnfamiljer på ett. Min dröm, som jag gjorde en av filmerna om, är att det skulle finnas boenden där man väljer att integrera så att man kunde vara barnvakt någon gång och kunna utnyttja varandra.
Andra i projektet valde att lyfta fram hur det är att vara synskadad i stadsmiljön eller vad man bör tänka på i framväxande områden, och Carina själv gjorde även en annan film om hur det är att vara bunden till rullator eller permobil i stadsmiljö.
Vill att äldre ska få ta större plats
Åldersvänliga Göteborg vill få både äldre och omsorgspersonal att delta i stadsutvecklingen och samhällsplaneringen.
– Göteborg är en stad där många äldre har svårt att flytta. Man har låga inkomster och i bostadsbristen så hamnar andra behov än sociala för gruppen äldre i centrum. Och det vill vi vända. Vi vill se att de äldre får ta större plats, säger Daniel Bernmar.
Carina Ahrle håller med.
– Nu kommer vi, och vi är många! Vi är en stor grupp som kräver saker. Jag tänker jobba för det här. Och ut och snacka kan jag, om de behöver mig, säger hon.