Hoppa till innehållet

Inrikes

”En seger för rörelsen”

Mathias Wåg.
Mathias Wåg. Bild: Bild: Carlos Zaya

ETC nyhetsmagasin

Polisen blev mindre repressiva och mer dialoginriktade efter Göteborgshändelserna 2001, menar aktivister som ETC nyhetsmagasin talat med. – Göteborgskommitténs arbete ledde till en seger för rörelsen. Det motsäger bilden av att efter Göteborg blev allt repression, säger frilansjournalisten och aktivisten Mathias Wåg.

I dag har det gått 20 år sedan Göteborgshändelserna. Mobiliseringen må ha varit unik för Sverige, men i ett större perspektiv var det snarare en normalitet. EU-toppmötet i Göteborg ägde rum i en tid då en kraftig vänstervåg seglat upp på många håll i världen.

Ett viktigt startskott för vänstervågen var zapatisternas mobilisering för ursprungsbefolkningars rättigheter och för en rättvis världsordning, i mexikanska Chiapas under mitten av 1990-talet.

– Såhär i efterhand ser jag zapatistupproret 1994 som startpunkten på den kraftfullaste vänstervågen sedan 1968, säger America Vera-Zavala en av grundarna av Attac.

– En väpnad grupp kommer ut men den främsta kampen är poesi, deltagande demokrati. Det formades en ny vänster som betonade mångfald och rättvisa. Den inspirerar och förändrar. Handelsavtalet MAI faller 1998, det hände flera saker de där åren, vi var på väg åt ett annat håll. Jag tror att världens ledare faktiskt kände ett tryck; vi ville ha en annan värld, vi stod inför en förändring, säger America Vera-Zavala.

Vi talar om vänstervågen som inspirerade människor världen över; som ifrågasatte handelsavtal, skatteparadis och vinster på finansiella transaktioner, växande ekonomiska klyftor och ett demokratiskt underskott i den nya globaliseringen.
Rörelsens kraft blev tydlig när Världshandelsorganisationen, WTO, höll ett möte i Seattle i USA 1999, som stoppades av en enorm folkmassa.

Protesterna riktades inte bara mot att västländerna via WTO försökte tvinga andra länder att öppna upp för fri handel för att hjälpa västvärldens företag att hitta nya marknader. I fokus stod också fackföreningsrörelsens fruktan för att de egna jobben skulle gå förlorade när billig arbetskraft från låglöneländer vällde ut på den allt globalare arbetsmarknaden. Fackföreningsrörelsen slöt upp i demonstrationer.

Liknande massiva protester utbröt vid andra stora toppmöten, bland annat i Prag och Nice.

En av de organisationer som spelade en framträdande roll under protesterna var den franska rättviserörelsen Attac.

I slutet av 1990-talet bodde America Vera-Zavala, då aktiv vänsterpartist, i Paris och upplevde hur Attac blev en samlande kraft, hur människor som inte tidigare engagerat sig politiskt, unga, konstnärer, arbetande människor, alla samlades de plötsligt under ett paraply, där %-tecknet blev en viktig symbol.

När hon tog med sig erfarenheten hem till Sverige, 24 år gammal, kallades hon av delar av vänstern för reformistisk, vilket hon tycker är missvisande.

– Det var aldrig kraven i sig som var grejen. Framför allt var det energin och folkbildningen. Ja, en Tobin-skatt är ett första reformistiskt krav – men det har ännu inte införts. Våra krav var ett perfekt sätt att förklara hur globaliseringen kan bli mera rättvis. Tanken var: Vi inför Tobin-skatt – skatt på finansiella transaktioner, förbjuder skatteparadis och kräver att staten investerar pensionsfonder i det offentliga. Sedan kan vi sätta upp tre nya krav.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 29 kronor

Från
29 kr för 3 mån
Beställ här

Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser