– Jag är glad men blev snurrig i huvudet av beslutet. Det är svårt att veta vad det kommer leda till.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fatemeh Khavari ska nu meddela beskedet till Ung i Sverige och andra som berörs av lagändringen.
– Alla är glada för att det kommer bli många som får stanna. Det känns som att de har lyssnat på våra protester och det är en seger. Men samtidigt är det så orättvist. Det är många som kommit till Sverige efter den 24 november 2015 och som befunnit sig i Sverige länge utan att få uppehållstillstånd. Detta kommer inte att hjälpa dem. Vi kommer aldrig sluta kämpa för att även de ska få stanna, säger hon.
Skräddarsydda yrkesprogram
Den nya chansen ska ges genom en ändring i gymnasielagstiftningen. De ungdomar som studerar på gymnasiet, som har studerat eller har som har för avsikt att genomföra en gymnasial utbildning eller ett skräddarsytt yrkesprogram ska få chans att ansöka om tillfälliga uppehållstillstånd.
Det tillfälliga uppehållstillståndet kan sedan förlängas under så lång tid som utbildningen pågår. De ska sedan ges chans att söka jobb, som kan leda till permanent uppehållstillstånd i Sverige.
Regeringen meddelar att de gemensamt står bakom detta beslut och att de hoppas kunna få igenom förslaget så att lagen kan träda i kraft innan sommaren 2018.
Under presskonferensen kritiserade utbildningsminister Gustav Fridolin de långa handläggningstiderna som uppstått då rekordmånga sökte asyl i Sverige under 2015. Enligt EU:s asylprocedurdirektiv får handläggningstiden för asylärende inte överstiga 15 månader. På grund av de orimliga väntetiderna så kan även de ungdomar som hunnit fylla 18 år eller blivit åldersuppskrivna ges en ny chans att få stanna.
Vice statsminister Isabella Lövin välkomnade beslutet och är mycket glad över att regeringen kunde komma överens om förslaget.
– Det här är ett mycket viktigt beslut som jag är mycket stolt över. De unga som berörs av detta har börjat rotat sig i Sverige, de går i skolan, lär sig svenska, har fått vänner. De har blivit en värdefull del av vårt samhälle och de vill vara med och bygga Sverige. Det gör Sverige till ett bättre land, sa hon under presskonferensen.
”Känns som ett politiskt spel”
Ali sökte asyl i Sverige 2013. Han var då 16 år. Men Migrationsverket skrev upp hans ålder till 18 år och 2014 fick han avslag. Han har sedan dess levt som papperslös, men ändringen i gymnasielagen innebär en stor chans för honom att fortsätta med sina studier.
– Lagändringen är bra, men det är samtidigt mycket orättvist. Det har kommit många unga till Sverige även efter 2015 som lever utan papper. Hur kommer det gå för dem? De riskerar forfarande att bli deporterade och måste gömma sig. Det här handlar inte om mänskliga rättigheter utan det känns som ett politiskt spel. Jag vet inte vilka tankar som ligger bakom detta. Politikerna leker med deras liv och många av mina ungdomsår har gått till spillo för att jag tvingats leva gömd, säger han.
– Vi kom hit för att vi var i fara i Afghanistan. Men vad händer om det går dåligt i skolan? Vad händer om jag inte får ett jobb sedan? De vill behålla oss för att vi ska gynna Sverige, så om du inte är till nytta för landet så tvingas du åka tillbaka och dö. Jag tycker inte att det är bra.
Åldersbedömningar fortsätter
Regeringen ska samtala med de övriga partierna som gick med på den migrationspolitiska överenskommelsen 2015. Migrationsminister Heléne Fritzon meddelar att den tillfälliga lagstiftningen ska ligga kvar hela perioden till juli 2019. Heléne Fritzon lyfter även att detta inte ska ses som en chans till en ny prövning av skyddsbehovet, utan endast är en ändring i gymnasielagen.
”Asylrätten är grundläggande och åldersbedömningar är ett viktigt verktyg som kommer fortsätta.”