Möbler var beställda, personal hade anställts och redan börjat jobba för att iordningställa boendet. Men plötsligt stoppades planerna i sista stund. Det skedde efter att grannen till det planerade boendet gjort klart för kommunen att flyktingbarnen inte var välkomna.
Dagens ETC har pratat med anställda som jobbar med ensamkommande barn och ungdomar i Örnsköldsvik. De är kritiska till att kommunen låter en enda grannes röst stoppa boendet.
– Det kan inte vara så att en enda person har mandat att lägga ner det. I så fall kan man ju säga nej till allt. Det går ju inte, säger en person som jobbar med ensamkommande barn i kommunen.
Satsning uteblev
Planen med boendet var från början att det skulle fokusera på ensamkommande i yngre tonåren, nu har den satsningen uteblivit.
– Vi hade velat ha 14-åringarna samlade för att de skulle kunna utvecklas bättre och knyta an till en vuxen, säger en annan person som jobbar med ungdomarna.
I de offentliga handlingar som rör fallet är det svårt att få en klar bild av varför boendet stoppats.
När Dagens ETC frågar Mats Gidlund, avdelningschef för Socialt stöd, blir förklaringen att ägaren till vandrarhemmet inte fullgjort sin del av avtalet.
– Avtalet säger att fastighetsägaren skulle informera i alla fall närmsta grannen, men det har man inte gjort.
Men är det rätt att stoppa ett boende för att en enda granne protesterar?
– Det är du som säger att en granne protesterat. Vi hade ett avtal med fastighetsägaren där han har vissa skyldigheter, vi bröt avtalet för att de inte fullföljdes, säger Mats Gidlund.
Mats Gidlund hänvisar till ett bindande avtal. Men när Dagens ETC går igenom hyresavtalet finns det inget som säger att grannar ska informeras.
Fredrik Edlund som är fastighetsstrateg och ansvarig för avtalet säger så här:
– Det är någonting som inte finns i hyresavtalet, och inte i något annat avtal heller.
Hur kan Mats Gidlund ha fått uppfattningen att ett sådant avtal finns?
– Det finns ett avtal som säger att vi ska ha möjlighet att bryta avtalet om det inte skulle fungera av olika anledningar.
Var kan jag hitta det avtalet?
– Det är inte ett skriftligt avtal utan ett muntligt avtal.
En som är nöjd över att boendet stoppades är den protesterande grannen, Hans-Erik Edstrand.
Han säger att han inte har något emot flyktingboenden men att platsen är illa vald. Han säger att fastigheterna ligger bara 50–60 meter ifrån varandra och har blandats ihop vid tidigare tillfällen. Han säger också att kommunen ändrade sig så fort de kom till platsen och såg att den var olämplig.
– Vi har haft gäster från vandrarhemmet i vår farstu och på vår gårdsplan. Det är många ungdomar med problem och många olika kulturer och det händer mycket på boendena. Med tanke på att våra fastigheter har förväxlats tidigare är det klart att jag undrar vem det är som knackar på dörren nästa gång.
Tidigare har han inte klagat när personer från vandrarhemmet kommit för nära. Nu ångrar han det.
– Jag har varit för snäll och så blir man överkörd gång på gång. Till slut rinner bägaren över, och då måste man sätta stopp, säger han.