Bristande tillgänglighet kan bli olagligt nästa år enligt nytt lagförslag, men lagen kommer inte att förbättra vardagen för personer som använder rullstol i Örebro.
– Det blir ingen skillnad. Det är för många företag som får göra undantag, säger Christer Johansson på DHR i Örebro.
Via en app i smarta telefoner kan man hitta restauranger och affärer som är tillgängliga för personer som sitter i rullstol. Fast på en karta över utbudet i Örebro lyser det rött på många håll. Höga trösklar och trappor gör det omöjligt för rullstolar att rulla in till många av Örebros mest populära restauranger och affärer.
– Att gå ut och äta är inte lätt. Många ställen är helt omöjliga att komma in på och så fort jag ska någonstans måste jag kolla upp om det kommer att innebära krångel. Så ska det inte behöva vara 2014, säger Ann-Chatrin Pettersson som sedan åtta år sitter i rullstol.
Göra samma saker
Ann-Chatrin Pettersson älskar att shoppa kläder och hon tycker att det vore kul att komma in och spana i fler märkesaffärer i city. För shoppingintresset är lika viktigt i dag som för åtta år sedan, då bilolyckan förändrade livet.
– Jag är samma person som tidigare och vill göra samma saker. Jag gillar att shoppa, klippa håret, fixa naglarna och äta på restaurang precis som förut, men det yttre begränsar mig, säger Ann-Chatrin Pettersson.
Hon blev glad förra veckan när hon fick höra om det nya lagförslaget där bristande tillgänglighet ska utgöra en diskrimineringsgrund. Men när hon hade läst mer om förslaget blev hon väldigt besviken. För det är många affärer och restauranger som slipper att göra sina lokaler mer tillgängliga. Små företag med färre än tio anställda är undantagna.
– I stora klädkedjor och i biografer kommer vi redan in. Det är små affärer och caféer som jag hade hoppats på att man skulle anpassa, säger hon.
”Reglerna följs inte”
Det finns redan regler kring hur byggnader och offentliga platser ska vara utformade för att även personer med funktionsnedsättningar ska kunna ta sig fram obehindrat. Men reglerna följs inte enligt Christer Johansson på DHR i Örebro. Han berättar att fastighetsägare vägrar att anpassa sina entréer trots att det i många fall skulle vara enkelt att förbättra tillgängligheten.
– Vi hade därför hoppats på en lag som skulle ge oss möjlighet att anmäla affärer och restauranger för diskriminering. Det skulle i sin tur förmodligen påverka fastighetsägarna, säger Christer Johansson.
Mirja Mattsson