För kulturen gäller stödpaketet både små och stora aktörer, och ska även kunna gå till frilansare och egenföretagare. Statliga myndigheter och institutioner omfattas inte av stödet.
– Det här är ett direkt bidrag till föreningar, till arrangörer och kulturskapare runt om i landet, som jag vet är efterlängtat, säger kulturminister Amanda Lind.
Reaktionerna från Kultursverige är avvaktande positiva.
– Det är svårt att säga något konkret om stödpaketet ännu, eftersom de var så otydliga med exakt hur pengarna ska fördelas och efter vilka kriterier, säger Po Tidholm, kulturskribent och författare, till Dagens ETC.
– Det är bra att man var tydlig med att de inte ska gå till statligt finansierade institutioner. Det har jag varit orolig för, att Dramaten och Operan som ju redan är jätte-subventionerade ska få ännu mer för att täcka upp för deras förlorade biljettintäkter.
Annelie Telford, vd på musikklubben Debaser i Stockholm, är en av många kulturaktörer som drabbats hårt.
– Jag tycker paketet var bra, men det är svårt att säga. 500 miljoner låter jättemycket, men vi är extremt många företag och föreningar som är hårt drabbade över hela landet, säger Annelie Telford, vd på musikklubben Debaser i Stockholm.
– Det är jättebra att man är tydlig med att det inte innefattar statliga aktörer.
Efterfrågar snabbutredning
Flera aktörer efterfrågar en snabbutredning av möjligheten för att frilansare och egenföretagare i kultursektorn ska kunna få tillgång till a-kassa och stämpla.
– Alla våra ljud- och ljustekniker, artister, DJ:s och andra som inte är anställda hos oss. De har ju ingen trygghet. Att fixa a-kassan till frilansare skulle släppa lite av den klumpen i bröstet som många känner nu, säger Annelie Telford som har 42 anställda på Debaser och flera hundra frilansare.
För Debaser och många andra konsert- och kulturarrangörer i Sverige har nästan alla intäkter försvunnit helt plötsligt.
– Hela vårt program från mars till i sommar försvann på 48 timmar. Hela Europa stängde ju, inga band kunde turnera och sen fanns det inga svenska artister som vågade spela heller, för det kändes inte bra. Konserterna är 92 procent av vår verksamhet, det är det vi har byggt upp allt kring. Men vi fortsätter att ha öppet och kommer inte stänga ner om vi inte tvingas.
Jakob Abrahamsson, som driver den lilla biografen Capitol i Stockholm, välkomnar också beskedet.
– För Capitol och alla independentbiografer är ett snabbt och rejält stöd fullständigt nödvändigt för vår överlevnad. Därmed är vi försiktigt positiva till dagens stödpaket om 500 miljoner men inser också att många kommer behöva vara med och dela på det, säger han och tillägger:
– Det viktigaste för oss är att det går till löner och fasta kostnader utanpå de likviditetslättande program som tidigare presenterats, det handlar alltså inte bara om att kunna betala hyra och löner här och nu, men kanske än viktigare att inte behöva betala tillbaka samma belopp med ränta om ett år och då behöva gå i konkurs istället.
Po Tidholm hade gärna sett att mer av pengarna gått till fristående aktörer. När de stora nämnderna och fonderna nu ska fördela pengarna vidare riskerar många frilansare och mindre entreprenörer att hamna utanför stödsystemen.
– Det är nog många som kommer falla mellan stolarna nu. Alla fotografer, filmskapare, kulturskribenter etcetera kommer ju bli utan pengar, säger han.