Malmö ligger kvar på sistaplatsen på Rädda barnens lista över Sveriges kommuner och tätheten bland fattiga barn. 31,7 procent av barnen i Malmö lever i fattigdom. Värst är det i Rosengård där siffran är mellan 36 och 37 procent.
Om man åker en mil norrut, till Lomma, kommer man till den kommun i Sverige där barnen är rikast. Bara 3,6 procent lever i fattigdom där.
– Just Malmö och Lomma är intressanta eftersom de ligger så nära varandra. Vi ser att barn till ensamstående, utlandsfödda och unga föräldrar löper större risk att hamna i fattigdom och den senaste tiden har vi sett en stor ökning av dessa grupper i Malmö, säger Elisabeth Dahlin.
Hamnar utanför systemet
Det är just gruppen unga föräldrar som ökar mest. Dahlin berättar att dessa föräldrar hamnar utanför föräldraförsäkringssystemet. I och med att arbetsmarknaden har förändrats och fler unga vuxna går arbetslösa eller på projektanställningar har också fler barn hamnat i fattigdom.
– Vi anser att det behövs en översyn inom den ekonomiska familjepolitiken. Familjerna ser annorlunda ut i dag jämfört med för 15–20 år sedan då föräldraförsäkringen nådde ut till i stort sett alla, säger Elisabeth Dahlin.
Hur ser de olika partiblocken blocken på den här frågan?
– Vi tror att det finns en förståelse kring dessa frågor hos alla partier, utom ett möjligtvis. Alliansen har gjort en rad åtgärder under sin tid vid makten. Man har höjt flerbarnstillägget och barntillägget i bostadsbidraget. Men i rapporten kan vi inte se att det har gett effekt.
Marginell minskning av barnfattigdomen
Rädda barnen skriver på sin webbplats att det bara har skett en marginell minskning av antalet fattiga barn. Nu räknar man med 230 000 barn, ungefär 2 000 färre än året dessförinnan.
– Vår förhoppning var att vi nu skulle kunna se effekterna av den politiska viljan och de reformer som genomfördes under den förra mandatperioden. Så är inte fallet ännu, säger Elisabet Dahlin.
Den största riskfaktorn är de sociala omständigheterna hos föräldrarna.
– Ett barn till en ensamstående utlandsfödd förälder löper 53 procent risk att hamna i fattigdom, samtidigt som ett barn till två svenskfödda föräldrar har en risk på 2,1 procent, fortsätter Dahlin.