BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ibland önskar jag att jag hade tid att resa mer och titta på spelare, det är ju mitt jobb att hitta nya. Men det finns inte så mycket tid. Så jag tittar mycket online med ett scouting system och hittar vi någon som är riktigt intressant då åker jag, säger Therese Sjögran.
FC Rosengårds kansli ligger på Gamla idrottsplatsen där laget spelar sina hemmamatcher. Under matcherna hörs den outtröttliga hejarklackens sång ”FC Rosengård! Vi kommer för att vinna”. Och ofta har de rätt. FC Rosengård har blivit svenska mästare tio gånger. Nu är det en riktig fullträff i Champions League som skulle behövas. Den 22 mars är det dags att ta emot Barcelona hemma i Malmö för att spela kvartsfinal. En vecka senare spelas returmatchen i Barcelona.
Viktigt med försäkringar
På dagens träning, som Therese Sjögran ser från sidan av plan, ligger det snö på kanterna. I veckan ska Erin McLeod provträna för första gången på flera månader. Den kanadensiska målvakten värvades 2016 men skadade sig redan i andra matchen.
Skador är en sportchefs stora huvudvärk – skaderisken kan man aldrig planera för konstaterar hon. Therese Sjögran blev själv långtidsskadad 2012. Med arbetslivserfarenhet från Trygg Hansa vet hon också hur viktig försäkringsbiten är, och hur det påverkar ekonomin till exempel med skador.
– Under det året jag var skadad lärde jag mig också väldigt mycket om min kropp. Det låter kanske konstigt att göra det när man har fyllt 35 år. Men det blev också tydligt för mig att när jag inte längre skulle orka träna lika mycket, då var det dags för mig att sluta.
Therese Sjögran är flerfaldig svensk mästare, och det får hon nu visa i ett annat sammanhang. Hon är en av tolv deltagare i tv-programmet Mästarnas mästare. Och hon kan avslöja att det faktiskt är lika trevligt på riktigt som det framstår i rutan.
– Vi hittade varandra i vår grupp direkt, vi hade otroligt roligt tillsammans, säger hon.
Att alla hennes stora meriter ”glömdes bort” i SVT:s pressmeddelande väckte mycket debatt. På SVT:s webb är numer dock de många och stora meriterna tillagda.
– Men visst är det märkligt att den typen av händelser sker om och om igen? Jag är lite trött på det, säger hon.
0 kronor i landslagsersättning
Det går inte att intervjua Therese Sjögran, eller att över huvud taget skriva om damfotboll, utan att komma in på de ojämlika förhållandena mellan herr- och damfotboll. Dagen före intervjun har det blivit klart att damfotbollen får 0 kronor i landslagsersättning från UEFA. Det är den ersättning som klubbarna, i praktiken alltså enbart herrfotbollens klubbar, får från UEFA när klubbspelarna spelar med landslaget. I och med att ersättningen är 0 kronor för damerna så blir det klubbarna som betalar lönerna trots att en spelare är borta och spelar med landslaget under några veckor.
– Om UEFA bara hade gett någon procent av pengarna till damfotbollen hade det betytt mycket. Vi kämpar för det, därför tycker UEFA att vi är en jobbig klubb.
– Men jag tror inte att UEFA kan hålla den linjen länge till, säger hon.
Den bistra ekonomiska verkligheten för FC Rosengård blir mycket synlig i filmen Fotboll – i nöd och lust, producerad och regisserade av Inger Molin. Den visas den 23 mars på SVT, dagen efter matchen mot Barcelona. Filmen skildrar laget och några av nyckelpersonerna runt FC Rosengård. En av dem är just Therese Sjögran. Hon hade en kameraman nära sig under nästan ett års tid, en helt ny upplevelse.
– När jag har mött media under alla år har jag haft kontroll och varit rätt reserverad. Så det kändes märkligt att ha kameran med i situationer som annars inte visas, säger hon.
Det är en allvarstyngd Therese Sjögran som tittarna får se i filmen.
– Jo, det stämmer. Året som skildras i filmen innehåller ganska många tunga händelser. Dels förlusterna i Champions League och så mitt beslut att sluta spela.
Det var rätt beslut, det är hon övertygad om. Men att sluta med något som hade varit hennes liv sedan sex års ålder var omvälvande.
– Därför är jag väldigt tacksam över att jag fick chansen att bli sportchef. Nu är jag fortfarande nära sporten. Annars, om jag till exempel skulle ha gått till ett kontorsjobb, hade det varit mycket svårare.