I dag är det babykafé för de allra yngsta och ett tiotal föräldrar med barn sitter i ring på den mjuka mattan. Det är svårt att vara stilla, särskilt när ett skimrande tyg, som föreställer ett böljande hav, vecklas ut.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Magda Dimasse kryper vant in under tyget. Hon och mamma Maryam El-Khayed har gått hit nästan varje vardag sedan hon föddes. Nu är hon drygt ett år gammal och ska börja heltid på vanliga förskolan.
Solstrålen har haft en stor betydelse för både mor och dotter.
– Det har hjälpt mig och Magda att komma närmare varandra. Att bli mamma för första gången är inte lätt, men här har jag lärt mig mycket, både av personalen och av andra föräldrar, säger Maryam El-Khayed.
Ofta handlar det om vardagssaker, som att sätta upp rutiner för mat och sömn. Men Maryam El-Khayed har också gått en kurs där man har diskuterat djupare frågor kring föräldraskap.
Flera av de andra mammorna vittnar också om att Solstrålen har varit avgörande i deras tillvaro som småbarnsföräldrar. Verksamheten ligger i ett femvåningshus invid Herrgården i stadsdelen Rosengård och besöks dagligen av ett stort antal familjer.
Tanja Martinovic och kollegan Fadia Darwicheh har arbetat på öppna förskolan ända sedan starten för tio år sedan. De har sett hundratals föräldrar och barn passera.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ja, det har blivit många genom åren. Men det är inte bara hej och hej då, utan vi bygger upp en relation till varje förälder. En del är här från att vi öppnar till att vi stänger, säger Tanja Martinovic.
I området lever många socialt utsatta familjer. En del, som har bott i Sverige under en kortare tid, saknar vänner, syskon eller släktingar. Tanja Martinovic beskriver hur Solstrålen utgör en fristad för dem. Ett tryggt ställe dit de kan komma och bli sedda och lyssnade på – och dessutom få chansen att forma ett nytt nätverk. Utflykter, sångstunder och gemensam matlagning för deltagarna närmare varandra. Kunskapen om samhället byggs på genom stadspromenader och besök av bland andra bibliotekarien och barnsjuksköterskan.
Den sistnämnda, Marie Tornbjer-Tullberg, sitter bara en kort bit bort i korridoren.
– Hit kommer alla, från analfabeter till välutbildade akademiker. Är man själv doktor från Bagdad har man kanske samma tankar om barnhälsovård som i Sverige. Men bland dem som aldrig har gått i skolan finns en del traditionella föreställningar om vad som hjälper när ett barn har blivit sjukt. Då kan det krävas flera besök innan vi förstår varandra.
Ibland uppstår diskussioner kring barnuppfostran. "Hur kan jag uppfostra mitt barn utan att slå det?" är en fråga Marie Tornbjer-Tullberg har fått.
– En del föräldrar är oroliga att uppfostran ska bli gränslös. Vissa tror att man inte ens får höja rösten eller ta i barnet.
"Trivs ofantligt bra här"
När föräldrarna märker att Marie och hennes kollegor tar sig tid att lyssna och förklara, är det många som öppnar sig och delar med sig av förtroenden.
– Det är verkligen en förmån, att få ta del av så många livsberättelser. Jag trivs ofantligt bra här, säger hon.
Inne på babykaféet har Nasra Ali slagit sig ner på mattan med dottern Fartun framför sig. De är flitiga besökare på Solstrålen. Att komma hit är som att komma hem, menar hon.
– Människorna här är som mina syskon. Och personalen känns ibland som mammor för mig. Om jag kommer hit någon dag och känner mig hopplös, så har jag nytt hopp när jag går härifrån.