Disgusting food museum har flyttat in i splitternya lokaler i gallerian Caroli i centrala Malmö och öppnade för besökare i början av veckan.
– Det började som en tillfällig utställning som vi nu gjort permanent. Jag och min kollega Samuel West reser rätt mycket och har provat mat i hela världen som kanske kan verka äcklig visuellt, luktmässigt eller på grund av djuret eller djurdelen. Sedan när man smakat har man känt att det i många fall smakat helt okej, säger Andreas Ahrens som driver museet tillsammans med Samuel West.
Museet började som en tillfällig utställning förra året och rönte stor medieuppmärksamhet. Internationella medier som New York Times kom på besök och gjorde reportage. Nu finns 80 rätter utställda och besökare som vågar kan provsmaka utvald mat.
Magsäcksost äckligast
När Dagens ETC är på besök består smakmenyn bland annat av magsäcksost, kisshaj, surkålsjuice och flera typer av insekter. Vi prövar givetvis allt.
Surkålsjuicen och vissa av insekterna går ner helt smärtfritt men majoriteten av rätterna är vedervärdiga bortom beskrivning. Det äckligaste Andreas Ahrens själv testat är magsäcksosten och ett vin som görs på musungar, men han påpekar också att smak i stor utsträckning beror på kulturell kontext. Det är något han hoppas att museet kan hjälpa till att uppmärksamma.
– Har man bara ett öppet sinne och vågar prova är det faktiskt ofta helt okej. Det har varit en stor del, att det inte finns rätt och fel när det gäller mat. Det finns bara rätt och fel inom en viss kultur och vi ska inte döma ut andra kulturers smak som äcklig så snabbt, men det är lätt att göra.
Tankeställare kring mat
Han hoppas också på att kunna ge besökarna en tankeställare kring ohållbar kosthållning.
– Vi vill även att folk ska börja titta på alternativa typer av mat som insekter, labbodlat kött och att man kan äta hela djuret. Ska vi slakta ett djur kanske vi lika bra kan äta upp testiklarna, magen och alla andra delar.