– Vad som också händer sedan ett halvår tillbaka är att posten inte sorteras upp, den bara ligger. Det är post som egentligen ska delas ut den dag vi får in den. Även A-post som är viktiga grejer, säger Simon som är i 30-årsåldern.
Han är orolig för hur en del av hans lite äldre kollegor ska klara sig.
– Vi har pratat mycket om var gränsen går. Och den är passerad för länge sedan. Nu börjar man märka av det genom att folk skadar sig på olika sätt. Speciellt äldre klarar inte av det för det är för psykiskt och fysiskt tungt, säger han.
Som ETC Göteborg tidigare har skrivit om är vårdpersonal den yrkesgrupp som drabbas av flest arbetsplatsolyckor, följt av förskollärare och fritidspedagoger. Vi har studerat Försäkringskassans statistik över antalet sjukfall och där hamnar också brevbärarna högt, högre än till exempel byggnadsarbetare. Vanligast är skador bestående av yttre orsaker och sjukdomar i muskler och skelett. I det senare fallet är andelen drabbade brevbärare nästan lika stor som i vård- och omsorgsyrken.
Inte realistiskt
Hushållen per tur har blivit betydligt fler, vilket gör det svårare att lära sig sitt område och flera brevbärare vi har talat med konstaterar att jobbet inte hinns med. Det tär på yrkesstoltheten.
– De borde anställa mer folk. Det är det enda rimliga. Det är som i alla andra branscher, alla som jobbar går på knäna oavsett om det vård eller industri eller annat – det är inget specifikt för posten. Men de har rationaliserat bort så mycket folk att vi inte klarar att göra det vi ska. Det är svårt att ta jobbet på allvar när man inte kan göra det enda vi ska göra – alltså att dela ut post, säger Anders som är i 35-årsåldern och brevbärare på Hisingen.
Han har jobbat på Posten i över tio år och ser också han att kollegorna drabbas av förslitningsskador och utbrändhet. Andelen arbetstid som spenderas ute på gator och i trappuppgångar har ökat markant.
– Att klara sig till 65 är inte realistiskt som jag tänker, säger Anders.
”Vi får anpassa oss”
I Malmö begärde huvudskyddsombudet att det som kallas Koncept Utdelning ska stoppas för att stress och sjukskrivningar har ökat. Systemet innebär att brevbärarna ska hantera fyra flöden av olika försändelser. Åsa, som är i 45-årsåldern, har jobbat som brevbärare i Göteborg i ungefär 20 år och tycker att systemet påminner om hur det var förr. Hon tycker att det är ett större problem att de maskiner som ska sortera posten fungerar dåligt och att uträkningarna över hur lång tid saker ska ta inte är realistiska.
– Om fyra personer ska klara att sortera fyra–fem lådor så klarar de inte när de i stället får tio lådor. Man kanske ska titta över vad det är som gör att det blir så mycket, säger hon.
Hon konstaterar att e-post har trängt ut gammaldags brev, men känner knappt igen sin arbetsplats längre. Marginalerna saknas och hon och kollegorna förväntas ofta jobba över.
– Man har en känsla av att man aldrig räcker till. Man gör sitt bästa men redan klockan tio på morgonen vet jag att jag inte kommer att hinna. På de flesta andra arbetsplatser blir du ju tillfrågad om att jobba övertid, här känns det som att du får be om lov om att gå hem i tid. Det ser ungefär likadant ut överallt, säger hon.
Liksom för många andra tär jobbet fysiskt på henne. Hon försöker motverka skador genom aktiviteter på fritiden.
– Vårt jobb är tungt, det vet vi ju och vi får anpassa oss och göra vad vi kan. Men hur ska du kunna åka och träna när du inte vet när du kan gå hem? Man kan också få frågan uppifrån om ”måste du verkligen träna varje vecka?”.
Hon ser att missnöjet bland kollegorna gror även dagar då allt flyter på ganska bra och tycker att det måste komma mer positiv respons uppifrån.
Simon, Åsa och Anders har egentligen andra namn.