Idrotten har drabbats enormt av coronaviruset och dess konsekvenser med en hel värld utan offentliga evenemang eller social kontakt.
– Det här är första gången som idrotten påverkas från absolut högsta nivå och hela vägen ner till motionärer och knattar. Det som är unikt här är att även de enormt stora och resursstarka klubbarna i de största sporterna också drabbas, och att ingen vet var det här ska sluta, säger Richard Henriksson, expertkommentator på Radiosporten.
– Friidrotts-VM, Fotbolls-EM, till och med OS skjuts upp och ställs in. Nästa steg är hur alla föreningar, klubbar och enskilda idrottare som kommer få problem.
För elitidrotten i de största sporterna handlar det om astronomiska summor.
Inställda matcher och turneringar innebär uteblivna biljettintäkter, begränsad souvenirförsäljning och många oklarheter gällande tunga sponsorskontrakt och tv-avtal.
Tittar vi på vår egna fotbollsallsvenskan, som skulle spelat premiär nu i helgen, så har flera klubbar redan valt att korttidspermittera såväl kanslipersonal som spelare. Däribland AIK, Malmö FF och IFK Göteborg. Och spelare har sagt sig vara villiga att gå ner i lön, även i några av Europas allra största bjässar som Barcelona och Bayern München.
Nödropen har redan börjat höras. Nyligen gick Helsingborgs IF ut och meddelade att de räknar med att gå 17 miljoner back, förutsatt att Allsvenskan startar i början av juni, som är det senaste beskedet. Skulle säsongen ställas in helt skulle det innebära en rad konkurser.
– Då är det klart att vi, och väldigt många med oss, kommer att gå under, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Kvällsposten.
Richard Henriksson undrar hur klubbarna ska klara detta.
– Utan att låta drastisk, men hur ska de klara det? I Allsvenskan handlar det mycket om publikintäkter, men även souvenirförsäljning och sponsring, vilket ju är det första som företagen drar in på när det är kris. Och tv-avtalen, hur länge kommer de att fortsätta betala för en allsvenska som inte kommer igång? Många klubbar ligger precis på gränsen redan innan det här hände.
Permitterat sig själv
Samma utmaning står individuella idrottare inför.
”Alla tävlingar är inställda… Alla möjligheter till inkomst för en idrottare är borta”, skrev Lisa Nordén, silvermedaljör i triathlon på OS 2012, på sin Instagram häromdagen och meddelade samtidigt att hon korttidspermitterat sig själv.
– Där snackar vi sponsorer, det är dem du klarar en individuell satsning på. Det är massa idrottare som inte kommer kunna fortsätta, tror Richard Henriksson.
En av många som drabbats av coronakrisen är boxarstjärnan Adam Chartoi som nu får vänta ett år till på OS-drömmen.
Den 16 mars, för bara två veckor sedan, gick han sin första match i OS-kvalet i London, som en av fem svenska boxare. Han vann överlägset och väntade på att ta sig vidare mot drömmarnas mål, OS i Tokyo i sommar. Men redan innan matchen hade beslutet fattats om att ställa in resten av kvalturneringen, och en vecka senare kom beskedet att OS skjuts upp till sommaren 2021.
– Det kändes som att allt var förstört. Jag har tänkt på det ända sen jag var liten, att jag ska till OS. Jag kände mig i bra form, och den första matchen i kvalet kändes bra. Så just där och då kändes det bara som att nu är det över, berättar Adam Chartoi.
Men med lite distans kan han gå vidare och se framåt igen.
– Min karriär kommer ju att fortsätta. Det gäller bara att fortsätta träna, det viktigaste är att tänka på hälsan. Det är tråkigt att OS flyttas fram, men nu har jag ett extra år att träna och bli ännu bättre.
Han är nyss fyllda 23 år, tävlar för Hammarby, har ett SM-guld i 75-kilosklassen och ses som det kanske främsta svenska framtidshoppet i boxningen. Målsättningen är given.
– Målet är först och främst att kvala in, så fort jag lyckats göra det så skiftar jag fokus till själva OS. Jag har tävlat mycket internationellt och mot andra toppboxare i världen och känner absolut att jag kan vara med och slåss om medaljerna.
Precis som alla andra idrottare världen över har Adam Chartoi också påverkats av coronavirusets konsekvenser. Träningen på klubben är stängd tills vidare och disciplinen sätts på prov.
– Man får ta ansvar själv för att hålla igång med rutinerna, äta bra och träna. Jag har en lång karriär och vet vad jag ska göra för att hålla igång. Men det är ju enklare när man har en tränare och träffar alla andra medlemmar på klubben, man blir ju mer motiverad när man tränar med andra. Och jag vet att det är jättemånga motionärer och nybörjare som kommer till Hammarby boxning, som inte har någonstans att gå nu när klubben är stängd. Det påverkar oss alla på olika sätt, säger han.
Drastiska åtgärder
Även motionärer och ungdomar drabbas hårt av coronaviruset. För breddidrotten kan intäkterna som arrangör för ett lopp eller en turnering vara helt avgörande för en förenings överlevnad.
Under onsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med skärpta direktiv om att avstå från sporter med mycket närkontakt och att även träningsmatcher bör skjutas upp inom alla idrotter.
– Vi vill skjuta upp träningsmatcher och cuper. Det finns ett lagstadgat tak på 50 personer, men även under det taket tycker vi det är lämpligt att skjuta upp verksamheter, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Riksidrottsförbundet är inställda på att idrottsrörelsen kommer att följa rekommendationerna.
– Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla, säger ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
På motionsidrottens förening Korpen i Stockholm, med 20 000 medlemmar, har man gjort många drastiska åtgärder för att begränsa smittspridningen.
– Under två veckor la vi ner all vår verksamhet, stängde precis allting, säger verksamhetschefen Patrice Nilsson.
De har nu valt att starta delar av verksamheten igen, men följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten noga.
– Utomhusidrotterna, som bedöms ha låg risk för smitta drog vi igång igen. Och vi kör livesända träningar på Facebook, där alla kan vara med. Men innebandyn, inomhusfotbollen och basketen drabbades värst.
De allra flesta har varit förstående till Korpens åtgärder, menar Patrice Nilsson.
– Sen finns det alltid de som sticker ut, som säger: ”vi skulle ju vinna serien, kan vi inte spela de här två matcherna nu bara?”. När man väl är på plan så är det ju det viktigaste, att vinna matchen liksom. Men det har nog landat hos dem också nu.
Läget inom några av de största idrotterna:
Fotboll
Engelska Premier League och tyska Bundesliga planerar preliminärt att återstarta sina ligor 30 april. För spanska La Liga och italienska Serie A finns ännu inga datum klara.
Vad som sker med slutspelet i Champions League och Europa League är ännu oklart. Finaldatumen 24 maj (damernas CL), 27 maj (herrarnas EL) och 30 maj (herrarnas CL) är uppskjutna utan något nytt speldatum.
Allsvenskan, både herrarnas och damernas, som skulle startat i början av april planerar nu att starta i månadsskiftet maj/juni. Detsamma gäller för Superettan, Elitettan och Svenska Cupen
Fotbolls-EM för herrar flyttas fram ett år till juni–juli 2021, och damernas EM flyttas till 2022.
Hockey
Hockey-VM som skulle hållits i Schweiz i maj ställs in.
Svenska SHL, DHL och Hockeyallsvenskan ställdes in av ishockeyförbundet 15 mars, vilket innebär att inga svenska mästare korades på varken dam- eller herrsidan och inga lag kommer heller att flyttas upp eller ned inför nästa säsong.
Tennis
Grand Slam-turneringen Wimbledon i juni ställs in. Även lagturneringen Davis Cup hotas.
Friidrott
VM i Kina skjuts upp till 2021. Flera stora lopp, däribland Göteborgsvarvet ställs in. Stockholm marathon, som ska hållas 30 maj, ger besked i dagarna.
Sommar-OS
OS i Tokyo flyttas fram ett år, för första gången i historien, och hålls 23 juli–8 augusti 2021.