Säkerheten inom byggindustrin är ett ständigt aktuellt ämne. Anmälda arbetsolyckor, med sjukfrånvaro, är nästan dubbelt så vanliga inom bygg som inom andra branscher – 11 olyckor per tusen anställda och år jämfört med genomsnittet, som ligger på 7. Bygg- och anläggningsbranschen ligger också högt när det gäller dödsolyckor, visar statistik från Arbetsmiljöverket.
I april startade Arbetsmiljöverket ett treårigt projekt för att minska antalet olyckor. Bara i år ska 1200 arbetsgivare besökas över hela landet. Samtidigt drar en stor informationskampanj igång.
– Vi tittar främst på det systematiska arbetsmiljöarbetet på företagen. Vi kommer att göra både anmälda och oanmälda besök på arbetsplatserna, säger Anders Svärd, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Kunskaperna brister
På fackförbundet Byggnads anser man att det stora antalet underentreprenörer på dagens byggen är ett problem. Kunskapen om vilka regler som gäller och vad Arbetsmiljölagen säger är bristande hos många av de mindre företagen säger Stefan Stavander, regionalt skyddsombud på Byggnads i Småland och Blekinge:
– Ett annat problem är att när det är riktigt många underentreprenörer, så har man många gånger inte helhetsbilden. Det är mycket folk på byggena och tiderna är pressade.
– Det vi kan göra är att upplysa alla som är på arbetsplatserna, att de måste få det här säkerhetstänket, att se alla farorna, säger Stavander.
Utländsk arbetskraft
Något som blivit allt vanligare är utländska underentreprenörer, en följd av EU:s fria rörlighet.
Vissa företag saknar kollektivavtal och det kan också förekomma kommunikationsproblem på grund av språksvårigheter säger Stefan Stavander:
– Det har varit incidenter där man inte har förstått varandra. Men den utländska arbetskraften har kommit för att stanna, då måste vi hjälpas åt. Tyvärr upplever jag många gånger att den utländska arbetskraften är överrepresenterad i olyckor.
Anders Svärd på Arbetsmiljöverket gör samma bedömning, att det stora antalet underentreprenörer är ett problem när det gäller säkerheten:
– Ja, absolut. Byggherrarna har svårt att kontrollera vilka underentreprenörer som kommer till arbetsplatsen. Tidigare var det ganska renodlade entreprenader, det var ett företag som hade huvudansvaret och som anlitade några få underentreprenörer.
Han hoppas nu att inspektionerna ska minska olycksriskerna på byggarbetsplatserna.
– De seriösa kommer alltid att försöka att bättra sig. Sedan finns det andra som bara är ute efter ekonomisk vinning, dem har vi svårt att styra.