BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det startade med hippierörelsens ideal om att gå från konsumtionssamhällets köpa till att själv skapa det man behövde, säger Christian Svensson, projektkoordinator.
Konferensen, som kan ta emot 150 personer, är vid denna tidnings pressläggning så gott som fulltecknad. Besökarna kommer från hela landet för att tillsammans diskutera frågor som finansiering och mobilisering. Initiativet till konferensen kommer från föreningen Stapelbädden, som startade Sveriges första makerspace, det vill säga verkstad, för personer som vill skapa och bygga saker.
– Det är en rörelse som växer. Det har lett till att vi har tagit emot mycket studiebesök från människor som vill veta hur vi jobbar, säger Christian Svensson.
Byggts upp med små resurser
Fabriken i Stapelbäddens källare startade för fem år sedan. I den stora lokalen finns allt från 3D-skrivare och skärbrännare till mer vanliga verktyg. I ett rum intill finns en syateljé, som även den är välutrustad.
Verkstäderna drivs av föreningen Stapelbädden och har byggts upp med små resurser. Eftersom medlemmarna är just makers, det vill säga personer som vill göra saker på egen hand, så finns här 3D-skrivare som medlemmarna själva har byggt. Annan utrustning har de fått, permanent eller i form av långstidslån.
Fabriken är öppen kvällstid och lockar ett brett urval av besökare. Föreningens yngsta medlem är en åttaåring som bygger radiostyrda flygplan. Äldst är Jonny Ekdahl, 81 år, som kommer två kvällar i veckan för att med laserskärarens hjälp skapa sjömanspussel.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var sådana pussel som sjömännen ombord brukade syssla med när de hade tid över, säger han.
Förra året fick alla Malmös kommunfullmäktigeledamöter ett sådant pussel av honom i julklapp, och året dessförinnan fick alla riksdagsledamöter motsvarande gåva.
– Det är några andra som kommer att få pussel i år, men det är hemligt vilka, säger Jonny Ekdahl.
Många inom rörelsen sysslar med att bygga sin egen tekniska utrustning. Men inom begreppet maker ryms skapande av alla sorter. Den gemensamma nämnaren för dem som besöker Fabriken är behovet av både utrymmen och utrustning, samt ett intresse för att dela kunskaper med andra.
Inför konferensen har Christian Svensson kartlagt vilka frågor och önskemål som finns bland de verksamma i landet. Mycket handlar om möjlighet till finansiering.
– Jag kommer från hemslöjden, där man sedan länge har en fungerande organisation med föreningar och möjligheter att söka pengar från olika håll. Maker-rörelsen är ung och har inte hunnit bygga upp den kompetensen än, säger han.
Christian Svenssons kartläggning visar att många i rörelsen har fastnat i en fälla där alla pengar är knutna till projekt av olika slag, vilket gör att de har ont om tid till den löpande verksamheten. Men både finansiärer som Vinnova, som ekonomiskt stöttar konferensen, och näringslivet är intresserade av makers som en grogrund för bra idéer.
– Både näringslivet och regeringen har uttalade önskemål om att skapa fler innovationer i Sverige. Makerrörelsen är intressant då den handlar om både ett informellt lärande och ett skapande, säger Christian Svensson.