– Det huvudsakliga syftet är att undersöka om det kommer att minska användningen av tjänstevapnet, våldsnivån samt skador på poliser och gärningsmän som kan uppstå vid ett ingripande, säger Pär Wärdig, projektledare på Nationella operativa avdelningen (NOA).
En gång om dagen
Elpistolen är dock långt ifrån ofarlig. En driftstöt från vapnet innebär att 50 000 volt under en kort stund paralyserar och slår ut kroppen totalt. Risken för den som träffas är framför allt att personen skadas när denne faller omkull. Men den som träffas i ögat kan bli blind och ett skott direkt mot hjärtat kan också vara förknippat med livsfara.
En genomgång av polisens händelserapporter sedan årsskiftet visar att elpistolen används oftare än en gång om dagen. I uppskattningsvis en tredjedel av fallen används vapnet mot personer som sätter sig till motvärn och vägrar att följa polisens befallningar. Pär Wärdig, som kontinuerligt går igenom rapporterna, anser dock inte att elpistolen används som en disciplinerande åtgärd.
– Jag tycker mig inte se att den har överanvänts, eller använts slentrianmässigt för att det är bekvämt för polismannen ur en disciplineringssynpunkt. Skulle vi se det skulle vi i så fall fundera på vad vi kunde skruva på, för att motverka det, säger han och påpekar att man måste se till helhetsbilden.
– Man måste ställa olika typer av våldsanvändning mot varandra. Ligger man och brottas på marken med en person som vägrar att ta fram sina händer för att sättas i handfängsel, så kan det kanske innebära mindre våldsanvändning med en kort drivstöt från elpistolen, för att få någon under kontroll, säger Pär Wärdig.
Lägre tröskel
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har inte själv läst igenom polisens händelserapporter för användningen av elpistolerna, men menar att det generellt alltid innebär problem när polisen får tillgång till nya vapen.
– Det man generellt kan säga är att det alltid blir problem då polisen får nya vapen som ligger lite mitt emellan dem de redan har i fråga om kraftfullhet. Det tenderar att sänka våldströskeln. Jag skulle tro att det finns situationer där man aldrig ens skulle ha funderat på att använda skjutvapnet, där elpistolen nu används, säger han.
Men även Jerzy Sarnecki menar att användandet måste ställas i jämförelse med annat våld, som i annat fall kan ha blivit nödvändigt.
– I min yrkesroll som kriminolog menar jag att två frågor är centrala. Den första är: ”Sänks våldströskeln i och med införandet av elpistolerna?”. På den frågan är svaret definitivt ja. Den andra frågan berör konsekvensen av det. Polisens våldsutövande tjänar alltid ett syfte, vilket är att de ska kunna utföra sin uppgift som företrädare för ordningsmakten. Då får man väga in om den sänkta våldströskeln är värt det, samt fråga sig vad de annars skulle ha gjort i samma situation, om de inte hade haft elpistolen, säger han.
Av de personer som under årets tre första månader skjutits med elpistol av polisen, var en femtedel psykiskt istabila vid ingripandet av polis. De var vid tillfället för ingripandet psykotiska och utåtagerande, eller stod i begrepp att ta livet av sig. Pär Wärdig menar att det tyvärr faller sig naturligt, eftersom dessa personer ofta blir aggressiva och våldsamma i samband med ett omhändertagande.
– Vi ska såklart vara försiktiga med drivstötar mot psykiskt sjuka personer. Det kan man också se i avrapporteringen, att då man efter en eller två drivstötar mot dessa personer, fortfarande inte har fått önskad effekt, då går man över till andra metoder. Men det här är något vi måste ha under fortsatt bevakning, säger han.
Efterlyser utbildning
Inger Blennow, psykiatriker och ordförande för Sveriges Fontänhus riksförbund, framhåller att de psykiskt sjuka personer som omhändertas av polisen, ofta är väldigt uppskakade, rädda och lider av svår ångest.
– Det är ju vad det hela handlar om. Det är därför de blir utåt-agerande och aggressiva. Det som krävs är därför ett lågaffektivt bemötande från polisens sida, för att situationen inte ska trappas upp ytterligare. Det här skulle de troligen behöva mer utbildning i, säger hon, men understryker också att det inte är någon lätt sak att hantera psykotiska personer.
– Att skjutas med elpistol kan såklart vara en helt förfärlig upplevelse för någon som redan är rädd och uppskakad. Därför bör det här vapnet enbart användas i extrema undantagsfall. Men om en psykotisk person är på väg att hugga någon annan med kniv exempelvis, kan det givetvis vara ett bra redskap för att rädda liv, säger Inger Blennow.