Kvinnor har i högre utsträckning arbetsrelaterade besvär än män, och de vanligaste orsakerna till besvären (både bland kvinnor och män) uppges vara stress, för hög arbetsbelastning, otydliga och motstridiga krav från arbetsgivare samt påfrestande arbetsställningar.
De vanligaste besvären uppges vara trötthet och fysisk smärta, vilket sju av tio som har arbetsrelaterade besvär säger sig lida av. Andra vanliga besvär är enligt undersökningen sömnsvårigheter, depression, ångest och problem med koncentrationsförmågan.
– Undersökningen ger en viktig signal om vad i jobbet som kan upplevas besvärligt. Ingen ska behöva känna besvär, bli sjuk, skadas eller förolyckas på grund av sitt arbete, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
”Kände total dödsångest”
Närmare tre av tio av dem med arbetsrelaterade besvär ska på grund av besvären ha varit hemma från jobbet under de senaste tolv månaderna. Emma Holden Axiö, från Bagarmossen i södra Stockholm, är en av dem. För fyra år sedan gick hon in i väggen och blev sjukskriven med utmattningssyndrom. Detta efter att det en morgon plötsligt bara tagit stopp. Hon vaknade i sin säng och kunde inte sluta gråta.
– Jag kände en sådan total dödsångest för att gå upp och gå till jobbet. Det gick inte längre, säger Emma Holden Axiö.
Då jobbade Emma Holden Axiö som restaurangchef på en nyöppnad snabbmatskedja i Stockholms innerstad. Orsaken till att hon blev sjuk menar hon själv var den extremt höga arbetsbelastningen, i kombination med ett uruselt ledarskap.
– Ägarna hade ingen koll på hur det är att jobba i restaurangbranschen. De krävde dygnet-runt-kontakt och kunde ringa när som helst. De förväntade sig att jag bara skulle ”ställa upp” och det var mängder av obetald övertid.
Försökte påtala problemen
Emma Holden Axiö försökte uppmärksamma sina överordnande på arbetsmiljöproblemen, men de slog det bara ifrån sig.
– Det är så här i den här branschen, sa de bara.
Hennes läkare konstaterade senare att hon led av sömnsvårigheter, depression, ångest och koncentrationssvårigheter, som orsakats av arbetsrelaterad stress.
– Han sjukskrev mig eftersom jag behövde få vila för att kunna återhämta mig.
När Dagens ETC besöker Emma Holden Axiö hemma i söderförorten är hon föräldraledig med sin sex veckor gamla dotter Juno. Men innan hon blev mamma hann hon med att skaffa sig ett nytt jobb, som butiksbiträde på hud- och hårvårdskedjan Lush.
– Min nya arbetsplats är bra. Det är stressigt där med, men det finns kollektivavtal och allt sköts snyggt. Jag har dessutom kunnat vara helt öppen med mina problem och min chef har gjort allt för att underlätta min återhämtning.
Viktigt med gränser
Det Emma Holden Axiö framför allt lärt sig från sin tid som sjukskriven med utmattningssyndrom, är nämligen just det:
– Att jag behöver vara öppen och tydlig med min arbetsgivare, och att de behöver vara öppna och tydliga med mig. Jag tror att de som drabbas av utmattningssyndrom ofta är personer som går lite ”above and beyond” i sin yrkesroll, att det är personer som gärna vill vara lite extra bra på sitt jobb. Därför är det viktigt att ha koll på vart gränserna för ens ansvar går, om man inte vill bli sjuk till följd av stress igen, avslutar hon.