Varje tisdag mellan fem och halv sju på kvällen samlas mellan 10 och 20 invandrare, eller nyanlända som de numera också kallas, på Stadsbiblioteket i Jönköping för att göra något av det svenskaste som finns: Ha fikastund. Och prata med varandra under tiden. Om konversationen är svårstartad används en stabil svensk isbrytare: Prat om vädret.
– Deltagarna bestämmer vad man ska tala om. Det kan handla om hur man har det i sitt hemland, eller relationer. Eller svenska årstider. Det är ingen språkundervisning, som vi har på SFI, utan det handlar om att praktisera och tala svenska.
Våga tala svenska
Det säger Eber Fransson, SFI-samordnare på Jönköpings kommun. Det var han som tog initiativet till Språkcaféet, inspiration hämtade han från Röda korset som har en liknande verksamhet på Tändsticksområdet.
– Syftet är att det ska bli lättare komma in i det svenska samhället. Och att man inte ska vara rädd för att ta kontakt med svenskar och tala svenska. Får man träna svenska påskyndar det språkutvecklandet.
– Deltagarna är av olika nationaliteter, och har olika skolbakgrund. Vi har också några som går på högskolan, som är här bara en kortare tid, säger Eber Fransson.
Samtalen leds av frivilliga, några har själva invandrarbakgrund, några är pensionärer. Tonen är lättsam och prestigefri.
– Ja, det är väldigt öppet och hjärtligt, atmosfären är god. Och de hjälper varandra, de kan förklara för varandra på sitt hemspråk, säger Eber Fransson.
Fler och fler vill nu delta i träffarna.
– Det har ökat sedan vi startade. Nu känner fler till det här, bland annat informerar vi om det via ABF, säger Eber Fransson.
En del kommer bara någon eller några gånger, andra är med längre. Några har varit med i ett helt år.
Kul tillsammans
När SmF hälsar på är det till en början bara ett tiotal deltagare som kommit. Snart strömmar dock nya till och till slut är över 20 personer på plats på övervåningen i Stadsbiblioteket. Det blir trångt, men stämningen är på topp. Det märks att man trivs tillsammans. Deltagarna är från vitt skilda håll i världen; Syrien, Iran, Somalia, Kenya, Kina, Eritrea och Libanon.
Eftersom så många kommit till kvällens träff delas deltagarna upp i tre mindre grupper, så att alla kan komma till tals.
– Fika är viktigt i Sverige! konstaterar Eber Fransson.
Han har en lista med potentiella samtalsämnen med sig, om idéerna tryter.
– Då har vi något att prata om. Eller så pratar vi om vädret, säger han och ler.
25-åriga Maisam, palestinier från Syrien, kom till Sverige för snart ett år sedan.
– Jag har varit med några gånger tidigare. Vi pratar om livet i Sverige och jämför med våra hemländer. Om Sveriges olika städer och hur man hittar jobb.
– Vi har väldigt kul tillsammans, vi hjälper varandra, säger Maisam.
Mahamud Jama är 26 år och från Somalia. Efter tre år i Sverige, i dag bor han i Jönköping efter några år i Nässjö, har hans svenska blivit allt bättre men han känner att han vill öva mer.
– Jag vill träna på svenskan, jag pratar väl sådär, säger Mahamud och ler snett.
Kommande tisdag är det säsongsavslutning, men tisdag 13 januari startar Språkcafét igen.
– Jag skulle vilja ha fler träffar varje vecka. Vi träffar nya kompisar och nya kulturer, säger Maisam.
Språkcafét är ett samarbete mellan Vuxenutbildningsenheten, studieförbundet ABF, Stadsbiblioteket och Frivilligcentralen.
Fotnot: SFI betyder Utbildning
i svenska för invandrare