I december varnades för skyhöga elpriser i början av 2023. Men det blev inte så farligt som man befarade, och nu kommer dessutom elstödet. Ändå är det inte läge att slappna av riktigt än.
– Skulle det komma en ordentlig köldknäpp nu så skulle det bli högre priser, det är fortfarande vinterperiod, säger Jonas Lindström, analytiker på Energimarknadsinspektionen.
Det är slutet av februari, den första tranan har landat i Hornborgasjön och elstödet är här. Priset på el, som befarades bli skyhögt i januari och februari, har hittills varit lägre än väntat.
Att elpriset inte blev fullt så högt beror enligt Jonas Lindström, analytiker på Energimarknadsinspektionen, på flera saker. Bland annat handlar det om att vi har haft tur.
– Om vi förra året hade otur, med kärnkraft som föll bort samtidigt som det regnade lite och blåste lite, så har flera saker gått bra nu.
Framför allt rör det sig om att vintern har varit mild, både i Sverige och i Europa. Dessutom har det varit blåsigt, och regnat på rätt ställen.
– När priset är sådär riktigt högt är det ofta på grund av att gaspriserna sätter elpriset, och där har vi inte hamnat nu, utan andra kraftslag har satt priset, som till exempel vattenkraft.
”Det har hjälpt jättemycket”
En annan anledning till att elen blivit billigare än väntat är att konsumtionen har minskat.
Det har alltså hjälpt att folk har försökt dra ner på sin elförbrukning?
– Det har hjälpt jättemycket. Om man sparar el så har man vatten kvar i magasinen som kan användas när det väl behövs. Så även om man sparade i december, så kan man dra nytta av det nu. Vattenkraftmagasinen är som stora batterier: sparar du så kan du använda det senare.
Dessutom hänger de relativt låga elpriserna ihop med gasreserverna i Europa. I höstas beslutade EU att man skulle fylla lagren för att säkra upp inför vintern, vilket tryckte upp priserna. Men nu är reserverna fyllda och priset har gått ner igen.
– Det handlar alltså om ökad produktion och minskad konsumtion, säger Jonas Lindström.
Försiktigt positiv
Men läget kan förändras snabbt. Det är – tranorna till trots – fortfarande vinter.
– Februari och mars kan bli väldigt kalla. Och blir det kallt i slutet av vintern så kan snösmältningen och vårfloderna komma igång sent och då kan priset på el stiga.
Det finns även risker med kärnkraften. Om inte Ringhals kommer igång som det ska i vår så kommer det att påverka. Och skulle elkonsumtionen öka igen, kanske på grund av att folk får sitt elstöd och inte behöver vara lika sparsamma, så skulle priserna gå upp.
Men även om det är osäkert så är Jonas Lindström försiktigt, försiktigt positiv vad gäller den närmsta framtiden:
– Vi kan ju inte gå ut och säga något, men det ser bra ut för tillfället, absolut. Ofta kan man titta på hur det handlas framåt och det ser bättre ut. Det är inte låga priser om man jämför mer för tre år sedan, men det är inte heller som det senaste året.
Har du fått ditt elstöd?
– Jag tror inte jag får något, det går nog till bostadsrättsföreningen.
Enkät: Så känner folk inför elpriserna och -stödet
Jenny Holmqvist, 38 år. Bor i Stockholm.
Har du varit orolig för elpriserna under vintern?
– Nej vi bor i hyresrätt, så egentligen inte. Men däremot har vi stängt vårt sommarhus för vintern. Under pandemiåren har vi inte gjort det, men det var på grund av elpriset nu, så man inte får en smäll. Sedan är det ju den här jättehyresökningen som ju kan kopplas till elpriset såklart och det var inte kul när den kom.
Hur känns det nu i slutet av vintern, när vi kanske har kommit förbi det värsta?
– Nej, man är väl generellt orolig för världsläget. Det känns som att allt går ihop. Det är svårt att veta vad som är vad i all oro. Men inte så specifikt så att jag går och tänker på el hela dagarna.
Ser du fram emot elstödet?
– Jag har inte tänkt jättemycket på det, först tänkte jag att det är inget vi kommer att få men nu är det ändå något vi kan få om jag förstår det rätt. Men det känns på ett sätt som att de pengarna borde gå till andra. Det kommer de väl göra också, men till de som verkligen får den här boomen. Så det är klart att det är trevligt men, ja. Vi har ju inte haft skyhöga elräkningar. Men alla som bor i hus har ju såklart jätteproblem.
Pia Forsgren, 65 år. Bor i Stockholm.
Har du varit orolig för elpriserna under vintern?
– Ja, o ja. De har ju gått upp med flera hundra procent. Och där jag bor är det en schablonkostnad som man inte kan komma ifrån. Hur mycket jag än sparar så är den stora summan bassumman, den som alla måste ha. Även om jag snålar jättemycket, vilket jag gör nu, så får jag inte ner det. Sedan tänker jag på alla människor jag tänker inte bara på mig själv, jag menar hela samhället. Folk blir fattigare och allt blir dyrare och ingen av oss vet. Och matpriserna har det ju pratats om nu, att det blir dyrare på grund av eltransporter men det är så diffust, samtidigt blir Ica handlare mycket rikare. Som vanligt medborgare kan man inte veta, man får bara hacka i sig. Men det känns som att de utnyttjar det här till att höja massa priser. Och pressa folk och det tycker jag är jätteskrämmande.
Hur känns det nu i slutet av vintern, när vi kanske har kommit förbi det värsta?
– Ja. Det är en mycket orolig tid och elpriserna är bara ett symptom på något annat, på en samhällsutveckling som inte är så bra. När jag var ung var det mycket mer kollektivistiskt, det var på 70-talet, jag var lillasyster till 68-generationen. Det handlade om att ”vi ska lösa det, vi går samman”. Men nu är folk så splittrade och ensamma på sociala medier och jag tror att många känner att de inte vet hur de ska kunna påverka sina liv.
Ser du fram emot elstödet?
– Ja, men jag får inte så mycket i elstöd. Och så hör man om människor som har sommarhus med pool, och de får jättemkt pengar för att de har sin pool uppvärmd. Det är som barnbidraget, det skulle också vara inkomstrelaterat, varför ska folk som har jättemycket pengar få det? Det tycker jag är jättekonstigt.
Erik Olsson 66 år. Bor i Stockholm.
Har du varit orolig för elpriserna under vintern?
– Inte för egen del, men för samhällets del. Eftersom det stiger generellt så drabbar det många, inte bara de man känner utan hela befolkningen och människor hamnar i ekonomisk nöd, så att säga.
Hur känns det nu i slutet av vintern, när vi kanske har kommit förbi det värsta?
– Om politikerna sköter det rätt så. Men det verkar som att elbolagen fortsätter att sko sig och vanliga människor får betala. Men för egen del är jag inte så rolig eftersom jag har fast avtal fram till 2026.
Ser du fram emot elstödet?
– Nej jag kommer inte att få så mycket, jag har inte tänkt så mycket på det. Jag vet att det blir några hundralappar men jag tror att det är mer symboliskt. Det kan säkert hjälpa för de som har rörliga priser, så det är ju bra. Men samtidigt vet jag inte om det är rätt väg, jag tycker att man ska försöka hålla nere konsumtionen, och att de som behöver ska få det.