I skollagen står det att läsa att:
”Prao för en elev ska i första hand anordnas på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Om det finns synnerliga skäl får andra former av arbetslivsorienterande insatser ersätta prao för en elev.”
En galopperande pandemi har tolkats som ett synnerligt skäl.
– Förra läsåret ställde vi in praoplatserna helt. Men skolorna har försökt lösa det genom andra aktiviteter som att forska kring vilka yrken man skulle vara intresserad av och andra kreativa idéer. Det är inte riktigt samma sak såklart, men en del man kan ta med sig, säger Lisa Sipari, hållbarhetschef på Göteborgs kommun och med ansvar för de här frågorna.
Hon nämner framtidsveckor, virtuella studiebesök och rollspelade arbetsintervjuer bland de idéer som skolorna själva hittat på som alternativ. Huruvida detta räcker som alternativ till prao, eller om eleverna ska få alla tio dagar det här läsåret istället är upp till varje enskild skola att besluta.
– Vid synnerliga skäl så får man göra på annat sätt. Så om en skola har genomfört aktiviteter som de tycker är jämförbara med prao så kommer inte vi som huvudman gå in och bestämma annat, säger Lisa Sipari.
Kräver planering
Att många elever nu ska ut på prao kräver lång planering.
– Så många platser kan inte tas fram i ett knyck. Vi sa i våras att vi trodde att praon skulle kunna ske nu till hösten. Kommunen samarbetar med Göteborgsregionen när det gäller arbetsplatser, och GR sköter sidan praktikplatsen.se och har den rent praktiska kontakten, säger Lisa Sipari.
Göteborgsregionen (GR) har sedan 2003 arbetat strategiskt och operativt med frågor som rör samverkan mellan skola och arbetsliv, och specifikt med samordning av praktikplatser genom it-verktyget praktikplatsen.se. Där kan elever själva söka sina praktikplatser och anmälda arbetsgivare kan enkelt följa vilka som kommer till dem.
”Arbete pågår ständigt”
Johanna Redelius är enhetschef på GR och hon menar att de redan ligger i framkant med arbetet kring kommande prao. Just nu är 8 000 elever inplanerade för prao i Göteborg, så tillvida inget nytt händer med pandemi och restriktioner. Däremot så kan inte de elever som fick se praotiden indragen förra året hoppas på att få igen den retroaktivt. Där får skolornas egna arbetslivsorienterande insatser helt enkelt ersätta.
– Arbetet med praoplatser pågår ständigt, och antalet förändras hela tiden. Det vi upplever och ser en utmaning i är att flertalet arbetsplatser är lite avvaktande på att ta emot elever efter en ansträngd tid för många branscher. Det vi har gjort i samverkan med kommunen är att resursstärka internt med nyrekrytering och hålla våra kontakter i arbetslivet varma, säger Johanna Redelius.
Sprider ut veckorna
Skolverket har lämnat rekommendationer nationellt om att sprida ut praoveckorna, och det arbetet gör GR redan regionalt.
– Alla kan inte gå ut samma veckor, det räcker inte platserna till. Men har du en strukturerad samordning så ska det räcka.
En majoritet av Göteborgs skolor har dock lagt in beställningar och de ser väldigt olika ut, berättar Johanna Redelius.
Det tycks som de flesta har prioriterat årskurs nio, då det är de eleverna som inte har fått någon prao alls än.