– När man är klar med gympan är det många som inte vill duscha, säger Mohanned Ibrahim.
– Det är äckligt när det luktar illa och ibland är det en tjejlärare med i omklädningsrummet och hjälper en elev. Det är obehagligt, det hade varit bättre med en kille, säger Gustav Klingvall.
”Folk pekar och säger saker”
I tjejernas omklädningsrum luktar det vattenmelon, men inte heller här vill barnen duscha.
– Man kan bli retad och mobbad. Folk pekar och säger saker om utseendet och om de privata delarna, hur man är utvecklad och så, säger Sundus Osman.
Hon och hennes klasskompisar vill ha duschbås så att man kan få tvätta sig utan att någon tittar på. För som det är nu måste eleverna duscha gemensamt, det leder till en del lögner.
– Om inte fröken är med duschar ingen, man kanske tvättar av sig lite på toaletten och tar vatten i håret och på handduken så att det ser ut som man har duschat, säger Antonia Murica.
Det är över ett år sedan som klassföreståndaren Birgitta Johansson fick reda på att barnen i klass 5 på Sörbyskolan i Örebro inte ville duscha efter idrotten.
– Det är paradoxalt att vi lever i en samtid med så mycket naket omkring oss och samtidigt skäms unga så mycket för sin kropp att de inte vill visa sig nakna alls. Vi har märkt att både tjejer och killar kan tycka att det är väldigt jobbigt att visa sig nakna, säger Birgitta Johansson.
Åtgärder sattes in. Frågan om utseende och kropp togs upp på livskunskapen. Duschfrågan togs upp på klassrådet. Idrottslärare och klassföreståndare fick följa med in i omklädningsrummen för att undvika att kränkande kommentarer skulle förekomma. Men frågan fortsatte att engagera eleverna. De ville inte duscha utan bås.
Skrev till politikerna
På ett inslag i Lilla Aktuellt skola såg klassen att barn i Norrköping hade liknade problem. Det här var inte bara något som gällde Sörbyskolan.
– Eftersom vi hade jobbat med demokrati och att skriva argumenterade texter kom vi fram till att de skulle skriva till politikerna och be om duschbås, berättar Birgitta Johansson.
I sammanlagt tolv brev skrev 25 elever sina krav till politikerna. Och de fick respons. En politiker kom och hälsade på, flera ringde och frågan kom upp på programnämnd barn- och utbildning. Där beslutades det att Futurum skulle få 700 000 kronor för att förbättra duschutrymmen på kommunens skolor. Skolorna får ansöka om pengar för exempelvis duschdraperier, avskiljare eller kabiner. Futurum säger också att när de renoverar skolor och bygger nytt, kommer den här tanken att finnas med när man utformar duschrum.
– Det här ett problem på många skolor, på vissa skolor duschar ingen alls. Därför känns det känns fantastiskt bra att politikerna har lyssnat, säger Birgitta Johansson.