Redan i år ville kommunen korta ner sommarskolan från tre till två veckor, men fick sedan ta tillbaka förslaget. Redan sommaren 2017 försvinner dock sannolikt en veckas undervisning inom sommarskolan. Det är ett lagförslag från regeringen som ligger till grund för åtgärderna. Ingrid Holström, strateg på utbildningsförvaltningen, tycker att lagförslaget är bra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Nu när sommarskolan pågår längre hinner eleverna där inte få med sina gymnasieansökningar till första omgången. Då hamnar de i reservomgången och chansen att komma in på förstahandsvalet minskar, säger Ingrid Holström.
– På det här sättet får de rätt att komma med i första antagningen.
I dag är sommarskolan tre veckor lång. Då kan eleven få hjälp att intensivplugga och läsa upp betyget i ett eller max två ämnen till godkänd nivå. Bara de med underkänt betyg som har chans att på det viset nå gymnasiebehörighet tas emot.
I lagförslaget föreslås nu dels att alla kommuner måste ordna sommarskola, dels att eleverna ska vara klara senast den 1 juli. Det är den senare formuleringen som kommer att leda till att sommarskolan måste kortas. Men även om förslaget inte har antagits än ville förvaltningen genomföra förändringen redan till det här årets omgång.
Lärarkritik
Men alla är inte positiva till förslaget. En av de lärare som arbetar med sommarskolan har i en skrivelse till kommunen lämnat en konsekvensbeskrivning där han förklarar att 20–25 elever nu riskerar att inte kvalificera sig. Läraren, som inte vill uttala sig om saken, hänvisar i skrivelsen till att 60 procent av eleverna i Uppsalas sommarskola i dag når gymnasiekompetens, mot 40 procent i jämförbara kommuner med två veckors sommarskola. Men förvaltningen har en annan uppfattning.
– Lovskolan behöver inte bli kortare. Man kan arrangera den på olika sätt. Den kan förläggas till fler lov eller den kan, som i en del andra kommuner, förlängas till fler timmar per dag, säger Ingrid Holström.
Men blir det bra att trycka in fler lektioner på kortare tid? Och hur många elever vet egentligen att de ska få ett F redan före sommaren?
– Vi vill förstås att så många som möjligt ska nå gymnasiebehörighet. Men går den här lagen igenom får vi anpassa oss efter den. Då måste kanske lärarna bli bättre på att vara tydliga mot eleverna i tid, så att de använder lovskolan också under andra lov.