– De låter mobbarna sätta reglerna, medan vi tjejer får höra att vi ska akta oss. Det är vi som kommer att ångra oss. Det är vi som varnas för att vi kan råka ut för saker, säger Molly Hedberg, tredjeårselev på Spyken.
Diskussionen kring vad som fick visas eller inte visas på skolans fotoutställning startade för ett år sedan. Eleverna på kursen fotografisk bild fick i uppdrag att ta en serie normkritiska foton, som sedan skulle visas på skolan. Sigrid Soomus tog då bland annat en bild på Molly Hedberg, där hon står i en grabbig pose med ena bröstvårtan synlig.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När utställningen skulle ställas samman så blev det omedelbart diskussion kring bilden på Molly Hedberg.
– Min lärare sade till mig att som fotograf älskade hon bilden, men som lärare måste hon vara försiktig, säger Sigrid Soomus.
Både Sigrid Soomus och Molly Hedberg tog strid för att bilden skulle få visas.
– Till mig sade de att jag inte var myndig och att om bilden visades så kunde jag ångra det senare i livet. Jag sade att de kunde få båda mina föräldrars underskrift på att de gick med på att bilden ställdes ut, men inte heller det accepterades, säger hon.
Risk att bilden skulle spridas på nätet
Frågan togs upp vid ett ledningsmöte, där beslutet blev att fotot på Molly Hedbergs bröst inte fick visas. Sedan elever påtalat att ett annat foto på utställningen, av en kille som badade i en pool också kunde ses som sexualiserande, så togs även den bilden bort.
– Det känns som om den plockades bort för att legitimera att min bild inte fick visas. Ett år senare hänger fotot på killen i poolen uppe i fotosalen, medan min bild inte är med, säger Sigrid Soomus.
Karin Stavne, rektor på Spyken, motiverar beslutet med att bilden på Molly Hedbergs bröst kunde komma ut på nätet.
– Vi ansåg att det fanns risk för att bilden skulle visas på nätet och att det inte skulle vara positivt för henne. Vi bestämde därför att bilden inte fick vara med på utställningen, säger Karin Stavne.
Molly Hedberg har tagit illa vid sig av beslutet, som hon tycker fråntar henne rätten att bestämma över sin egen kropp.
– Det är inte bilden utan skolans agerande som sexualiserar min kropp, säger hon.
När utställningen med årets fotoelever visas så förekommer både bröstvårtor och bröst på bilderna. En serie visar hur en barbröstad kille blir tatuerad och en annan bildsvit består av finstämda och sensuella foton på en ung killes bara bröst.
Bilderna på nakna killbröst har fått Molly Hedberg och Sigrid Soomus att reagera på nytt. Tjejerna har inget emot bilderna i sig, tvärtom tycker de att de är bra. Men de ifrågasätter att skolledningens syn på vad som får visas är helt beroende på vilket kön den fotograferade personen har.
– Vi har pratat med de inblandade och ingen har frågat dem om killen är myndig och varnat honom för att han kan ångra att han har blivit fotad så. Det har inte heller varit något möte där skolledningen har diskuterat om det är lämpligt att visa bilderna, säger Molly Hedberg.
Skev syn på mäns och kvinnors bröst
När utställningen öppnade tog hon upp frågan till diskussion med några ur skolledningen och blev då ännu mer upprörd över bristen på förståelse för hennes reaktion.
– De kunde ha valt att diskutera mina argument, men jag bemöttes
i stället på ett nedlåtande sätt. En av dem pekade på bilderna på en kille och frågade ”blir du kränkt av den”, säger hon.
När ETC Malmö ringer har rektor Karin Stavne inte hört talas om någon diskussion kring årets utställning.
– Det är ingen som har kontaktat mig om det, men om någon gör det så tar jag gärna upp en sådan diskussion på nytt, säger hon.
Spykens feministgrupp har beslutat att göra en fotoutställning på temat bröst, för att sätta fokus på det de uppfattar som skevt i synen på mäns och kvinnors bröst.
– Vi vill uppmärksamma problemet med att det är okej för män av visa sig barbröstade, men inte för kvinnor. Den enda skillnaden mellan manligt och kvinnligt kodade bröst är fettvävnaden, säger ordföranden Ebba Ramden.
Beslutet om att göra en aktion på temat bröst är inte direkt kopplat till den debatt som har varit på skolan i samband med utställningarna.
– Vi är medvetna om debatten på skolan och vet att den har väckt starka känslor hos många. Men vår aktion ska inte ses som riktad mot skolan utan mot de normer som finns i samhället, där vi vill slå ett slag för alla människors rätt att bestämma vad de vill göra med sina kroppar, säger hon.