Bilar, motorcyklar och cyklister åker ombord på Elvira som ligger och blänker i solgasset på Vikbolandssidan av Slätbaken. På andra sidan vattnet fungerar Stegeborgs slottsruin som en vacker fond. Några semesterfirare väljer att gå ombord till fots för att njuta av utsikten i det fina vädret. När sista bilen rullat på och bommen stängts glider färjan i det närmaste helt ljudlöst över det 250 meter smala sundet mellan Norrkrog och Slottsholmen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Det blir inga avgaser”
– Vi som jobbar här på färjan tycker det fungerar bra med eldrift. Det är tyst och lugnt, vi slipper starta dieselmotorn varje gång och det blir inga avgaser eller vibrationer. Sedan är det behagligare i hytten nu för luftkonditioneringen kan vara på hela tiden och inte bara när dieselmotorn är igång, säger befälhavaren Jonny Svensson, som från styrhytten manövrerar färjan mot väntande bilar på andra sidan.
Han är en av tiotalet timanställda och tre fast anställda som ser till att färjan går varje dag, året runt.
Det nya drivsystemet med en kabel som förser färjan med elkraft till driften har Trafikverket utvecklat själva. Systemet fungerar så att kabeln sitter på ett stort hjul på färjans ena sida och är kopplad i ett uttag på land. När färjan åker mot Slottsholmen rullas kabeln ut och när hon åker tillbaka rullas kabeln upp igen.
– De fick städa upp botten i sundet innan de monterade kabeln eftersom den lägger sig där. Men det har funkat smidigt och själva körningen skiljer ingenting. Spakar och reglage är samma som förut, säger Jonny Svensson.
Sveriges femte elfärja
Förutom minskat buller och en bättre arbetsmiljö har Trafikverket som mål att minska användandet av fossila bränslen och utsläpp av koldioxid från sin färjetrafik.
– När vi går över till eldrift möjliggör vi för en helt fossilfri drift, säger Ingrid Jarnryd, kommunikationschef på Trafikverkets Färjerederi.
Stegeborgsfärjan är Sveriges femte elfärja och Trafikverket har som ambition att systemet ska användas på fler linjer. För att kunna driva färjor som går längre sträckor fossilfritt, där kabelsystemet inte fungerar, testar nu Trafikverket att driva färjor med HVO, en syntetisk diesel gjord på vegetabiliska eller animaliska fetter.
– Vi har också precis tagit beslut att vi ska bygga en batteridriven färja. Det blir en stor båt, 100 meter lång och 18 meter på bredden.
Det är inte bara miljön och arbetsmiljön som gynnas av bytet av drivsystem.
Det är mindre underhåll och högre driftsäkerhet på elkabel–färjorna, vilket gynnar resenärerna. Något som är viktigt för Jonny Svensson och hans kollegor som 365 dagar om året ska se till att människor och fordon kan ta sig över Slätbaken punktligt och tryggt.