Efter ett besök i Skåne kallades alla som stod i kommunens ”tomt och småhus” kö till ett informationsmöte. De som var intresserade av idén om en ekoby bildade en arbetsgrupp som skulle jobba med att sätta idén i verk. Däribland fanns Pia Larsson och hennes man.
– Målsättningen var en energi- och resurssnål bebyggelse, som skulle vara klar inom tre år, säger Pia Larsson.
Skulle byggas i två ringar
Ekoby-föreningen bildades 1990 och första spadtaget togs i december 1992. Sedan byggdes husen i två etapper mellan 1993 och 1995.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tanken var från början att bygga två ringar där husen skulle stå, men eftersom de familjer som var med i föreningen fick välja var deras hem skulle vara blev det luckor här och där och ringarna kom till först när alla husen stod klara.
– Det viktigaste var att få klart ett hus som vi kunde ha som visningshus, vi fick väldigt mycket studiebesök och intresset var stort, problemet var att våga sig på ett nytt boende mitt under en lågkonjunktur.
Ett stort mål som fanns med i planerna för Ekobyn Smeden var energisparande. Solfångare, golvvärme av vatten och individuella uppvärmningssystem i varje parhus var något som man strävade efter när husen byggdes.
Även eget avlopp och urinsorterade toaletter var något som var med de första 15 åren i de färdiga husen.
– Det funkade, men masskomposterna blev fel vid installationen, så i ungefär hälften av husen fungerade det jättebra medan de andra hade problem, säger Pia Larsson
Till slut blev problemen så pass stora att förslaget om att koppla på sig hos grannbyns vatten och avlopp blev verklighet.
– Vi fick byta toaletter eftersom kommunen måste ta betalt och det gör de efter hur mycket vatten som man gör av med. Då fick vi använda kommunens vatten och inte vårt egna längre.
Grannen testar solceller
Som alltid när nya projekt inleds så är det mycket saker som inte håller helt i längden. Men Pia Larsson menar att ekobyn ändå har ett miljötänk i mycket som görs i byn.
– Energicentrum har varit här och pratat om både elbilar och solceller, och en av grannarna testar nu solcellerna, så får vi se sedan om det är några fler som vill följa med i det spåret, och vi har pratat om en gemensam elstolpe till garageuppfarten för elbilar.
Intressen är alltid något som styr ett levnadssätt och Larsson påpekar att även om bilåkningen kunde ha varit mindre och fler kunde ha odlat lite grönsaker i sina trädgårdar så är Smeden ett trevligt ställe att bo och växa upp på.
– Under de 23 år som jag har bott här har det hänt mycket men väldigt få flyttar ut och in i Ekobyn, säger Pia Larsson.