Den första Framtidsveckan genomfördes i Söderhamn 2010 och målet var att synliggöra allt positivt som hände i lokala hållbarhetsfrågor. Konceptet spred sig över landet och 2014 ordnades den första i Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Syftet är att synliggöra de lokala initiativen som finns och visa att omställningen pågår hela tiden. Vi översköljs av det mörka och negativa men under Framtidsveckan vill vi visa upp allt fantastiskt som människor i Göteborg gör varje dag, säger Emma Öhrwall som är projektledare på Studiefrämjandet.
Framtidsveckan har fyra teman som är hållbar konsumtion, klimat, social hållbarhet samt konst och kultur. En av programpunkterna är en föreläsning och workshop med Rob Hopkins som startade ett lokalt omställningsarbete i sin hemstad Totnes i England. Rörelsen växte och finns i dag på alla kontinenter och Rob Hopkins ska berätta om sina erfarenheter av hur samhället kan möta utmaningar som resursbrist, ekonomiska kriser och förändrat klimat.
– Det ser jag verkligen fram emot. Han besöker Sverige för första gången och jag tror att vi kan få mycket inspiration av honom. Eftersom han reser över hela världen har han erfarenhet av omställningsarbete i många andra länder, säger Emma Öhrwall.
Genusfotografen ställer ut
Under veckan kommer genusfotografen Tomas Gunnarssons utställning Bilder som förändrar världen hänga på Operan. Det är en utställning och bildhandbok som han gjorde tillsammans med Gävle kommun för att de skulle kommunicera med kommuninvånarna på ett mer inkluderande sätt. Fotoutställningen är ett sätt att visa att hållbarhetsarbetet inte bara handlar om ekologi och ekonomi.
– Social hållbarhet glöms ofta bort eftersom det är svårare att mäta och sätta ord på. Ekologisk hållbarhet kan man mäta i hur många arter som dör och hur luftkvaliteten förändras men social hållbarhet handlar om mjuka och omätbara värden. Men det är lika viktigt och går inte att separera från andra dimensioner av hållbarhet, säger Emma Öhrwall.
Framtidsveckan pågår tills på söndag och Emma Öhrwall ser fram emot att se hela rörelsen samlas.
– Min förhoppning är att alla som sliter och engagerar sig i hållbarhetsfrågor får ny kraft av att se hur stor rörelsen är. Jag hoppas också att vi når ut till fler Göteborgare med våra evenemang, säger hon.