Migrationsminister Johan Forssell (M), under en pressträff där en ny ordning för asylsökandes boende presenteras.
Bild: Jakob Åkersten Brodén/TT
Dagens ETC
Möjligheten för asylsökande att välja att bo i eget boende som de själva ordnar tas bort. Det föreslår nu regeringen. Bara de som bor på Migrationsverkets boenden ska ha rätt till ekonomiskt stöd.
– Det här är en av de största förändringarna i mottagandet av asylsökanden på mycket lång tid, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
De nytillträdde migrationsministern börjar med att presentera siffror på hur mycket antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat. Förra året var det bara 12 500 personer som sökte skydd i Sverige och i år ser siffran ut att bli ännu lägre.
– Regeringens politik har effekt, säger Johan Forssell.
Men nu ska nästa steg tas för att öka kontrollen av de som befinner sig i landet i väntan på besked om uppehållstillstånd. Möjligheten att välja att bo i eget boende (EBO), alltså i ett boende som de asylsökande ordnar själva, tas bort. Den här möjligheten har funnits sedan 1994, då den infördes av den borgerliga regeringen under Carl Bildt. De senaste åren är det omkring 60 procent av de asylsökande som har valt att bo i eget boende.
Återkallad ansökan om uppehållstillstånd
I det förslag som regeringen och Sverigedemokraterna nu lägger fram ska bara de som bor på Migrationsverkets boenden ha rätt till den dagersättning som asylsökande kan få. Undantag ska kunna göras i vissa fall, om den asylsökande redan har familjemedlemmar i Sverige och eller om personen till exempel behöver vistas på sjukhus.
– Men det ska vara synnerliga skäl och tillämpas restriktivt, säger Ludvig Asplin (SD)
Migrationsverket ska också ha rätt att utföra kontroller på boendet för att se om den asylsökande verkligen bor det. Om en person inte verkar bo på boendet och inte heller har uppgett sin nya adress kommer ansökan om uppehållstillstånd att betraktas som återkallad.
Det ska också bli obligatoriskt för alla asylsökande och de som vistas i Sverige under massflyktsdirektivet, alltså de som flytt från Ukraina, att delta i den samhällsintroduktion som Migrationsverket anordnar.
– Allt för få deltar i dag. Bara 60 procent av de som kallades, säger Fredrik Malm (L).
Fler restriktioner väntar
Redan idag har vissa områden med stora socioekonomiska utmaningar undantagits från EBO. Asylsökande som ändå valt att bosätta sig i de här områdena har inte rätt till dagersättning.
Flera kommuner i Sverige med en hög andel asylsökande har under långt tid föreslagit att EBO-lagen ska slopas helt. Bland dem Södertälje, där kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) uppvaktat både den socialdemokratiska regeringen och Tidöregeringen om att slopa EBO. Men regeringens nya förslag tycker hon inte är tillräckligt.
– De som frånsäger sig ersättningen kan fortfarande välja bort Migrationsverkets anläggningsboenden. Därmed kommer våra nyanlända fortsätta att utnyttjas av dem som vill tjäna pengar på dem på en svart hyresmarknad eller arbetsmarknad, säger hon.
Vill se nordiska mottagningscenter
Södertälje har haft undantag för EBO i flera områden i kommunen de senaste åren, men det har inte haft någon effekt, enligt Boel Godner.
– Incitamenten är stora för många människor att bo i just vår kommun eller någon annan kommun där man har fått hjälp med en bostad på något sätt. Då hittar man pengar på andra sätt utan de här ersättningarna. På det sättet får nyanlända en alldeles för dålig start.
Boel Godner skulle istället vilja se den typen av mottagningscenter som finns i våra nordiska grannländer, där asylsökande blir placerade.
– De emot av deras migrationsverk och sen fördelas de i olika kommuner och får ett ordnat boende. När man har fått en etablering i den kommunen kan man sedan flytta vart man vill på ett ordnat sätt.
Regeringen föreslår att EBO försvinner den 1 mars 2025. Enligt regeringen kommer fler restriktioner att införas, till exempel regler om skötsamhet på asylboendet ska krävas för att man ska få del av dagersättningen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.