Men ingen av ödesfrågorna kommer att tas upp för debatt under kongressen. Partiet har nämligen valt att inte låta ombuden ha motionsrätt och endast två frågor är uppe för diskussion och debatt. Den ena handlar om utbildning och kunskap och den andra om socialdemokraternas organisation.
Enna Gerin, utredare på tankesmedjan Katalys, kallar kongressen tandlös.
– Jag vet inte när man senast hade kongress och ombuden var så bundna och inte hade möjlighet att ta upp frågor som är viktiga. På det sättet blir det en väldigt apolitisk kongress där man inte tar sig an de stora frågorna, säger hon.
Varför väljer partiledningen att göra så?
– Det kan vara så att man försöker lägga locket på. På förra partikongressen 2017 var migrationsfrågan en av de mest heta och splittrade, och det är uppenbart att det finns två väldigt olika synsätt på frågan inom partiet. En misstanke är att man till varje pris vill undvika att ta upp frågan, säger hon.
”Ett val man gör”
Enna Gerin menar att socialdemokraterna måste utveckla rejäla reformer när det gäller pensionssystemet och göra en seriös översyn av sjukvårdsfrågan. Men den viktigaste framtidsfrågan för partiet är att välja väg när det gäller den ekonomiska politiken.
I dag är partiet splittrat i frågan och finansminister Magdalena Andersson driver en återhållsam linje. I en intervju med Dagens industri i veckan flaggade hon för att det kommer att fortsätta så under de kommande åren.
Enna Gerin:
– Det är ju ett val man gör. Den viktigaste frågan för socialdemokratin är om man ska fortsätta den återhållsamma vägen eller föra en mer expansiv politik och investera i reformer? Den frågan avgör allting annat. Den avgör om man har råd att göra reformer.
”Måste vara i opposition”
Peter Persson, riksdagsledamot från Jönköping, menar att den viktigaste frågan för S är att som parti stå fast vid de socialdemokratiska värderingarna trots att man måste kompromissa i regeringen och riksdagen.
– I den svaga parlamentariska position vi befinner oss i så är det oerhört viktigt att partiet lever sitt liv. Att partiet har en politik och säger ”hit vill vi, men vi klarar inte det på grund av det parlamentariska läget”. Partiet måste vara i opposition i den meningen.
Både Peter Persson och Enna Gerin är kopplade till Reformisterna, den S-förening som bildades efter januariöverenskommelsen och som vill driva socialdemokraternas politik åt vänster.
Peter Persson säger att han tror att det ligger en del i socialdemokraternas valanalys, men han menar att det viktigaste svaret på varför S misslyckades i valet är de ökade klyftorna i samhället.
– Det tror jag är grunden för Sverigedemokraternas framväxt, inte att en stor del av befolkningen omvandlats till rasister. Det handlar om ett utanförskap som både finns i den stora staden, i stadsdelar där man halkar efter, och det finns väldigt påtagligt på landsbygden. Jag tror att de är de vidgade samhällsklyftorna som är svaret på socialdemokratins problem. Att vi inte haft en aktiv fördelningspolitik.