Som kårordförande träffar Nora Myrne Widfors ofta studenter som mår dåligt på grund av den osäkra bostadsmarknaden.
– Man oroar sig över att inte hitta en bostad eller över att inte ta tillräckligt med poäng för att få behålla sitt studentboende. Andra behöver flytta ofta och jag tror att allt det bidrar till den stora psykiska ohälsan bland studenter, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är särskilt svårt för personer som inte är från Göteborgsområdet ursprungligen. Nora Myrne Widfors berättar om sin kollega som kom hit från Ungern och var tvungen att sova på människors soffor i början.
– Man måste ha kontakter för att inte riskera att bli hemlös. Bostadsbristen är ett stort problem för många men särskilt för unga som saknar kapital. Därför är viktigt att bygga öronmärkta bostäder där hyran är max en tredjedel av studiemedlet, säger hon.
Färre än var tredje kan räkna med bostad
SGS och stiftelsen Chalmers Studentbostäder har ungefär 10 000 studentboenden tillsammans. Men eftersom Göteborgs universitet och Chalmers har över 36 000 helårsstudenter så kan inte ens var tredje student räkna med att få ett rum eller en lägenhet via de bostadsförmedlarna. Dessutom tillkommer de studenter som inte läser på helfart och de som bor i Göteborg men läser på distans från andra universitet och högskolor. Nora Myrne Widfors märker att bristen på studentbostäder gör att många väljer att plugga i andra städer.
– Som det ser ut just nu så måste många tacka nej till utbildningar eller söka i andra städer eftersom de inte kan få tag på någonstans att bo. Om Göteborg vill fortsätta vara en attraktiv studentstad måste vi bygga fler bostäder. Idag attraherar universitetet folk som redan bor här men det fina med en studentstad är ju att att människorna kommer från olika städer. Göteborg har alltid varit lite av en smältdegel men det håller på att försvinna, säger hon.
Lockar med garanti
För att locka studenter har svenska städer som Trollhättan och Härnösand bostadsgaranti för studenter. Det innebär att man lovar att alla som väljer att plugga där ska få bostad inom fyra veckor. Nora Myrne Widfors önskar att samma möjlighet fanns i Göteborg.
– Både jag och kåren tycker det är superbra att det byggs så mycket just nu men det är ändå inte tillräckligt. I framtiden vill vi ha så många studentbostäder att alla som kommer in på en utbildning här ska vara garanterade bostad. Tyvärr känns den målsättningen inte särskilt rimlig just nu, säger hon.