En av pojkarna som skulle utvisas var en 18-åring från Habo. Han flydde Afghanistan när han var fyra år. Han har inte varit där sedan dess – och har i dag jobb och familj i Habo. Ändå kom utvisningsbeslutet från Migrationsverket.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Om 18-åringen var en av dem som fick plats i planet som lyfte i tisdags kväll är i skrivandets stund oklart. Men utvisningarna under veckan har vållat både stora protester och en intensiv debatt.
Kräver amnesti
Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköpings län markerar nu mot sin egen regering – och ställer krav på amnesti.
– Vi uppmanar regeringen till ett temporärt avvisningsstopp medan Migrationsverket kan göra en ny säkerhetsbedömning av Afghanistan, säger Jonas Magnusson.
Skulle Migrationsverket trots allt komma fram till att avvisningarna kan fortsätta så föreslår Magnusson en riktad amnesti.
– De villkor som de ungdomarna hade när de kom hit gäller inte längre. Den migrationspolitiska överenskommelsen ändrade villkoren i grunden för de ungdomar som nu avvisas. Det utgör för mig en moralisk grund för en riktad amnesti.
Magnusson konstaterar att flera av pojkarna har fått snabba utvisningsbesked så fort de har fyllt 18 år. Dessförinnan har de kunnat leva flera år i Sverige utan att få något besked. Hade beslutet kommit innan 18-årsdagen hade de flesta av de som nu utvisats fått stanna.
– Vi har iakttagit en utveckling där Migrationsverket i oroväckande många fall är tysta fram tills 18-årsdagen och sedan gör de plötsligt en prövning. Och när de väl fyllt 18 år skickar man hem över 90 procent av dem.
Samtidigt understryker han att migrationspolitiken har ändrats under den tid pojkarna bott i Sverige. När de kom hit var praxis en helt annan än den är nu. Den nya migrationspolitiska överenskommelsen borde därför inte gälla dem som kom hit innan den började gälla.
– Politiken måste kunna ingripa när juridiken fallerar. En regering har alltid ytterst politiskt ansvar för migrationspolitiken. Och det står en regering fritt att av humanitära skäl göra ett temporärt undantag när juridiken inte fungerar.
Men hur känns det då att det här genomförs under din egen regering?
– Det är bekymmersamt, det är min uppfattning. Det råder inget tvivel om det. Men jag ser ett möjlighetsfönster öppnas över blockgränserna, främst med centerpartister, liberaler och miljöpartister, säger Jonas Magnusson.
Han pekar på den migrationspolitiska överenskommelsen som regeringen gjorde med Alliansen 2015. I den drev Moderaterna bland annat frågan om tillfälliga uppehållstillstånd. Socialdemokraterna och Miljöpartiet gav då med sig för att få igenom överenskommelsen. Magnusson konstaterar att det politiska läget i dag är annorlunda och att det skulle gå att hitta en bred blocköverskridande överenskommelse utan Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Jag ser hellre ett starkare inflytande från centerpartister och liberaler i den här frågan än från kristdemokrater och moderater säger Jonas Magnusson.
Han fortsätter:
– KD:s restriktiva flyktingpolitik är från ett kristet perspektiv ytterst problematiskt. Detta konstateras just nu i länets kyrkor.
Uppehållstillstånd för integration
Magnusson är, utöver länsordförande, även en del av Socialdemokrater för tro och solidaritets nationella ledning. Något formellt beslut om vad förbundet tycker på riksnivå är inte taget. Men även förbundsordföranden, Ulf Bjereld, gick ut i debatten under veckan och krävde i ett blogginlägg att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.
Magnusson hoppas att Socialdemokraterna i förlängningen kan återgå till principen om permanenta uppehållstillstånd.
– Vi vet att permanenta uppehållstillstånd underlättar etablering och integrering i det svenska samhället. Sedan vet vi av erfarenhet att många väljer att återvända och då har man med sig en utbildning och erfarenhet till ett Afghanistan som i en framtid behöver byggas av mer demokratiska krafter. Men där är vi inte ännu, säger han.
Kritik från flera håll
Socialdemokrater för tro och solidaritet är först ut bland Socialdemokraterna i Jönköping län med att internt kritisera regeringens migrationspolitik. På riksnivå ser det däremot annorlunda ut. Dagens nyheter avslöjade tidigare i veckan att totalt 16 socialdemokratiska riksdagsmän ställer krav på att den egna regeringen ska stoppa utvisningarna. Samtidigt har regeringspartnern Miljöpartiet den senaste tiden öppet kritiserat den hårda linjen. I Jönköping gick MP redan i våras ut och kritiserade sin egen partiledning för den förda migrationspolitiken.
– Det finns ingen logik i att skicka hem dem. Många av de här, de allra flesta av dem i Jönköpings kommun i alla fall, har inte några minnen från Afghanistan. De flesta har ingen relation till landet. Alla de känner har flytt. Det är hela byar som har fått fly. De har levt som illegala flyktingar i ett annat land, ofta Iran eller Pakistan. Och de har inget nätverk, ingenting att komma tillbaka till. Och det är dit man tänker utvisa dem. Det är inhumant, det är inte mänskligt, sa Mats Weidman (MP), lokalt språkrör, i mars.