Som Hekmat själv beskriver det flydde hans familj från Afghanistan när han bara var tre år. De hamnade till sist i Iran där hans familj bor kvar. För fem år sedan bestämde han och hans äldre bror sig för att försöka ta sig till Sverige. Men det gick inte. Redan på vägen mellan Iran och Turkiet öppnade iransk polis eld mot bilen. Hans bror blev skjuten i foten.
– Vi kunde inte åka till sjukhuset. Då kanske polisen skulle komma, säger Hekmat Nouri.
I stället försökte de stoppa blödningen själva. Det slutade med att brodern dog.
Den unga pojken gav sig ändå inte. Och drygt två år senare, i oktober 2015, kom Hekmat till Sverige. Han var då bara 16 år gammal och nu utan sin några år äldre bror.
Fick avslag
Sedan dess har han fått utkämpa en helt annat kamp. Kampen mot Migrationsverket. Han räknade med att det skulle ta ett halvår innan han fick besked om han skulle få stanna.
Men när han träffade Migrationsverket igen efter ett halvår fortsatte de bara ifrågasätta hans ålder. Migrationsverket ville ha exakta födelsedatum men, likt flera afghanska pojkar, så kunde inte Hekmat ge något exakt svar. Han visste vilket år han var född men inget exakt datum. Födelsedagar är inte samma sak i Afghanistan som i Sverige.
I två år väntade Hekmat på att få besked. Och så i somras, efter att han hade fyllt 18 år, konstaterade Migrationsverket att han var myndig och då fick han avslag. Det hade tagit två år för Migrationsverket att fatta beslut – men när han väl hade fyllt 18 år så tog det bara några månader för dem att konstatera att han ska utvisas. De vill utvisa honom till Afghanistan – där han inte har satt sin fot sedan han var tre år gammal. Ett land som dessutom anses vara för osäkert för Migrationsverket själva att besöka.
– På kvällarna tänker jag ofta på vad jag ska göra om de skickar mig till Afghanistan. Jag vet inte. Det är svårt. Kanske jag hittar en väg att åka till Iran. Och så börjar allt om igen, säger han.
Intern strid mellan MP och S
Det finns många som Hekmat i Sverige. Och det är dem debatten har handlat om det senaste året – en debatt som har förts extra mycket just i Jönköping. Både socialdemokrater och miljöpartister i Jönköping har fört en intern strid om att Sverige ska låta de ensamkommande stanna.
Lokala miljöpartister har demonstrerat mot sin egen regering. Det gick till sist så långt att de språkrören, Mats Weidman och Margaretha Sylvan, bestämde sig för att inte ställa upp för partiet i valet nästa år.
Inom Socialdemokraterna har ett flertal arbetarekommuner skickat brev till partiledningen med krav på att de ensamkommande ska få stanna. Både S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet och SSU har gått ut öppet och ställt krav. Så sent som i lördags stod Jonas Magnusson, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i länet, på Medborgarplatsen och höll tal med samma innebörd.
– Som socialdemokrater måste vi erkänna att vi har haft fel, sade han i talet.
Hotade hoppa av
Två dygn senare kom till sist beskedet. Efter att MP hotat med att hoppa av regeringen så har S-ledningen gått med på att de allra flesta ensamkommande ska få uppehållstillstånd. Lättnaden är nu stor inom partierna.
– Det här är en seger för de socialdemokratiska medlemmarna i vårt län. Och för det civila samhället och kyrkorna. Det visar att politik kan förändra, säger Jonas Magnusson, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i länet.
Han fortsätter:
– Det känns skönt att, inom 48 timmar efter det tal jag hade förmån att få hålla på Medborgarplatsen, så lyssnade partiordföranden på Socialdemokrater för tro och solidaritet och presenterade en lösning. Det här visar vikten av att sidoorganisationer finns med i partiets absoluta ledning.
De båda MP-språkrören har redan fattat beslut om att inte ställa upp till omval, bland annat på grund av hur partiet har behandlat den här frågan tidigare. Lättnaden är nu stor för dem – även om deras beslut om att inte ställa upp i valet nästa år står fast.
– Jag tycker att Miljöpartiet på riksplanet äntligen har visat lite ryggrad och stått upp för den här frågan. Det är mycket glädjande, säger Mats Weidman (MP).
– Det är en glad överraskning. Men jag vågar inte ropa hej innan man har tagit beslutet, säger Margareta Sylvan (MP).
Vill inte oroa familjen
Innan de ensamkommande får stanna ska förslaget gå igenom riksdagen. Både SD och M har tydligt tagit ställning mot förslaget. Men enligt uppgifter till ETC Jönköping ser både C och L ut att rösta för förslaget.
– Centern ser ut att landa rätt. Och vi har en förhoppning om att även Liberalerna kommer att ta sig samman, säger en socialdemokrat nära partiledningen.
För Hekmat Nouri går nu väntan vidare – om än något mer positiv än för en vecka sedan. Han hoppas nu kunna gå klart skolan och få jobb som vägarbetare så småningom. Egentligen vill han bli polis men han är osäker på om han kan komma in på polis-utbildningen.
– Jag har inte sagt till min familj att jag har fått avslag. Jag vill inte att min mamma och pappa ska bli ledsna. Men varje vecka ringer jag till dem och de säger att de saknar mig. Jag drömmer om att min familj ska kunna komma hit någon dag, säger han.