Vid tretiden fredagen den 7 april 2017 stannade Stockholm. En 39-årig man hade stulit en lastbil och kört i hög hastighet nedför Drottninggatan, med människor som måltavlor. Fyra personer dog och 15 skadades i vad som ska komma att minnas som Terrordådet i Stockholm. Händelsen har skakat om en hel nation och få har lämnats oberörda.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset är enig: Stockholm har svarat exemplariskt. Välfärdens beståndsdelar i form av blåljus, räddningstjänst, vård- och skolpersonal agerade sansat och gav det stöd som behövdes. Folket hjälpte de sårade på Drottninggatan i stället för att fly och öppnade upp sina hem för dem som behövde sovplats. Andra erbjöd skjuts till de strandsatta.
– Jag vill i första hand säga att mina tankar går till offren och deras anhöriga, samt alla skadade. Men vi kan konstatera att stockholmarna har gjort fantastiska insatser och visat stor medmänsklighet, säger en märkbart berörd Karin Wanngård (S), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.
Söndagen efter attacken samlades tiotusentals människor i en kärleksmanifestation på Sergels torg. Nästa dag höll statsminister Stefan Löfven en minnesstund invid Stadshuset.
Bortsett från den starka responsen har debatten i efterhand handlat om hur attacken kunde ha förhindrats. Polisen och Säpo jobbar just nu med analyser och bedömningar om vad som kunde ha gjorts annorlunda ur ett säkerhetsperspektiv. Några stötestenar är gatuhinder, övervakning och papperslösa. Det sistnämnda eftersom attentatsmannen hade fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men höll sig undan.
När lastbilen skenade på Drottninggatan så flög de omtalade betonglejonen all världens väg. Dessa är inte heller byggda som skydd mot den typen av attacker, utan för att förhindra trafik från att svänga in på gatan.
Viktigt med öppen stadsplanering
Samtliga rödgrönrosa representanter framhåller vikten av att ha en fortsatt öppen planering på Stockholms gator, som gör att varutransporter, snöröjning, funktionshindrade och utryckningsfordon har fri framkomlighet.
S och V uttalar sig försiktigt om huruvida man vill införa tyngre betonghinder.
– För mig som stadens högsta politiker är det här en väldigt svår fråga. För det första är det svårt att säkra sig mot vansinnesdåd. För det andra kan höjd säkerhet innebära att man försvårar för annat: Om vi ställer ut mer avspärrningar på gatorna så innebär det sämre framkomlighet för flera instanser, säger Karin Wanngård (S).
MP och Fi för däremot en tydligare linje.
– Jag tänker att man kan ha tyngre och förankrade betonglejon placerade på strategiska avstånd så att ett fordon inte kan få upp farten. Det ska vi diskutera på trafikkontoret i veckan, säger borgarrådet Daniel Helldén (MP).
– Jag är positiv till det och trafikkontoret har redan fått i uppdrag att möblera gaturummet i centrala Stockholm med fler trafikhinder, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).
Blanco menar vidare att övervakningskameror kan fylla en funktion för insamling av bevismaterial i utredningar, men att det i sig inte är en lösning som förebyggande åtgärd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon motsätter sig dessutom att händelsen ”utnyttjas för att steppa upp jakten på papperslösa”.
– I stället borde man inse att det är viktigare än någonsin att vi slår vakt om demokratin och de mänskliga rättigheterna. Vi behöver stärka arbetet mot våldsbejakande extremism och i det arbetet ska vi utgå från belagd forskning och kunskap om vad som fungerar, inte populistiska utspel.
Hon får medhåll från Vänsterpartiets borgarråd Clara Lindblom, både vad gäller övervakningskameror och i frågan om papperslösa.
Det finns en risk för ett nytt Reva, menar hon.
– Om vi vill fokusera på att lösa terrorn så ska vi inte fokusera på papperslösa. Sett till ett globalt och historiskt perspektiv så finns inga samband mellan att avvika från en utvisning och att begå terrorhandlingar. Det är inte läge att piska upp hysteri och panik. Nu måste vi föra sansade diskussioner om vad Sverige kan göra för att höja beredskapen, och minnas stockholmarnas instinktiva reaktioner med kärlek och gemenskap som jag känner en oerhörd stolthet över, säger Clara Lindblom.
Miljöpartiets Daniel Helldén vill inte gå in på detaljer om hur man ska hantera frågan om papperslösa.
– När något sådant här händer så kommer det många tankar om hårda insatser. Men jag tror att man måste hålla huvudet kallt och tänka efter, så att man inte rusar iväg. Men djupare än så vill jag inte gå in på den frågan.
Socialdemokraternas Karin Wanngård tycker däremot att man måste vara öppen för att diskutera allt – även förfarandet vid avvisning.
– Om man bli utvisad så är det klart att man ska lämna landet. Avvisning har kanske inte varit prioriterat och om det är något som inte har fungerat på den punkten så måste det tålas att diskuteras, säger hon.
Positiv till utökad övervakning
Karin Wanngård är dessutom positivt inställd till att utöka stadens övervakningssystem.
– Vi är i stort sett övervakade av Facebook och Google som det är ändå. Övervakningskameror är ett bra komplement till att säkerställa när våldsdåd begås och kan förhoppningsvis leda till identifiering av förövarna och därefter fällande domar, säger kommunstyrelsens ordförande.