Vision är ett av flera fackförbund som växte förra året. Förbundet, som organiserar tjänstemän inom offentlig sektor, fick 20 500 nya medlemmar förra året och växte med 6 200 personer. Veronica Magnusson säger att medlemsökningen gör stor skillnad när det gäller att kunna påverka, både i årets avtalsrörelse men också den politiska opinionen och i lokala förhandlingar.
– Det betyder också väldigt mycket för en organisation att känna att man växer. Det ger väldigt mycket stolthet och energi. Jag var aktiv under lång tid då vi tappade medlemmar och vet vad det gör för självförtroendet och energin. Man tappar i styrka, säger hon.
Ger styrka
LO-facken ökade sammanlagt med runt 1 500 medlemmar enligt preliminära siffror. IF Metall ökade med 551 personer under 2015. Det är första gången som Metall ökar sedan 2006, då förbundet bildades genom en sammanslagning av Svenska metallindustriarbetareförbundet och Industrifacket. Ordförande Anders Ferbe säger också att det är viktigt för fackets styrka att man lyckats öka organisationsgraden, andelen anställda som är organiserade i facket.
– Det är det som är grunden för hela den fackliga verksamheten och vår möjlighet att påverka både i den politiska kontexten men också inför kommande avtalsrörelse, säger han.
– Fackliga organisationers styrka avgörs av hur många som är medlemmar. Hur många som kan sätta styrka bakom orden i avtalsrörelsen och hur många som kan agera.
Formella makten mindre
När det gäller möjligheten att driva igenom politiska krav säger Johannes Lindvall, statsvetare vid Lunds universitet, som forskat kring fackföreningarnas politiska inflytande, att fackens formella makt har minskat mycket sedan början av 90-talet. Fram till dess hade både arbetsgivare och fackförbund representanter i styrelserna för många stora myndigheter.
– Det var självklart att man konsulterade de stora facken och arbetsgivarna inför beslut som påverkade dem. Så har det inte varit de senaste 25 åren, säger han.
Han säger att det är svårt att mäta hur stort politiskt inflytande fackförbunden har eftersom lobbyarbetet utövas diskret. Men den som tror att en stark fackföreningsrörelse manifesteras i stora demonstrationer och strejker har fel.
– Det är snarare så att om de är ute mycket och demonstrerar, så beror det på att de tappat inflytande, säger Johannes Lindvall.
Veronica Magnusson på Vision ser det politiska påverkansarbetet som en viktig del av det fackliga arbetet. För Visions del handlar det om att skapa opinion genom att exempelvis göra medlemsundersökningar som presenteras offentligt. En sådan gjordes om flyktingsituationen förra året.
– Då kunde vi se att våra medlemmar sa ”vi fixar det här, men vi behöver bättre förutsättningar”. Det ger oss en väldig styrka när vi ger oss in i diskussionen med politiker. Jag tycker att politikerna tappar bort sig ibland, man pratar mycket om vilken välfärd man vill ha men glömmer att titta på vad man ger för förutsättningar till dem som ska göra jobbet. Där tycke jag att vi har en jätteviktig roll att spela, säger Veronica Magnusson.
Kommunal är Sveriges största fackförbund med över 500 000 medlemmar. Förra året växte förbundet med drygt 7 500 medlemmar.
– Vi upplever att växandet i sig är en styrka. Det visar på hur viktig fackföreningskampen är. Det sätter press på arbetsgivaren, och det är väldigt stor skillnad att förhandla om man har en hög organisationsgrad, säger ordförande Annelie Nordström.
”Klart det har betydelse”
Hon betonar att Kommunals huvudsakliga uppgift är att förhandla med arbetsgivare. Ute på lokal nivå i kommunerna blir skillnaden mellan rollerna dock mindre, eftersom de kommunalråd man förhandlar med ju är både politiker och arbetsgivare.
– Det är klart att det har betydelse om vi är stora då. Om vi klampar in på kommunalrådets kontor och bankar näven i bordet och säger att det här håller inte. Det går lättare ren mentalt att göra det om vi har många medlemmar, säger hon.
Men även om antalet medlemmar ökade förra året ska man komma ihåg att dagens situation fortfarande är långt ifrån hur det var innan medlemstalen började dala på 90-talet, menar Johannes Lindvall. I ett större perspektiv har andelen fackligt anslutna minskat stadigt. Sverige år fortfarande unikt i Europa när det gäller starka fackföreningar men det kan komma att förändras.
– Då skulle antagligen dynamiken mellan facket och det politiska systemet ändras. Men där är vi inte riktigt än. Vi har fortfarande starka fack, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Facken som växer
• LO-förbunden växte som helhet under året med 1 500 medlemmar enligt de preliminära siffrorna. Totalt sett har dock inte fler medlemmar rekryterats än tidigare, utan ökningen beror på att färre lämnat facken än tidigare år.
• Handels hade en ökning på drygt 3 000 medlemmar under 2015 och har idag cirka 157 400 medlemmar.
• Kommunal växte med drygt 7 500 medlemmar under 2015. Fick 50 476 nya medlemmar under året. Förbundet ökade för fjärde året i rad.
• Metall ökade med 551 personer under 2015. Tidigare år har man tappat drygt 5 000 medlemmar per år. Antalet aktiva medlemmar i IF Metall är i dag cirka 248 000 personer.
• Unionen fick 20 000 nya medlemmar och har i dag 622 000 medlemmar, vilket är rekord.
• Vision, som organiserar tjänstemän inom offentlig sektor, fick 20 500 nya medlemmar och växte med 6 200 personer. Har i dag omkring 180 000 medlemmar.
Källa: TT, Arbetet, Sveriges Radio