BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Hade det funnit ett sprututbytesprogram på min tid hade jag nog slutat tidigare, jag hade kanske vågat berätta hur dåligt jag mådde tidigare och sluppit många följdsjukdomar, säger Ann-Sofie Sander.
Hon har nu varit drogfri i åtta år, och jobbar här på Goodlife. Trots att hon är fri från missbruket innebär det inte att hon är fri från följdsjukdomar som man kan få av injektionsmissbruk. Hon bär på hepatit C. En leverinflammation som gör att hon ständigt är trött.
– Jag vill ha behandling, men jag har inte fått det ännu, säger hon.
Hon är inte den enda runt bordet som fått hepatit C genom sitt missbruk. Faktum är att de flesta injektionsmissbrukare som kommer till Goodlife för behandling mot sina drogproblem har smittats av viruset.
– Jag fick hepatit när jag var i 18-årsåldern. Man märker inte att man är smittad förrän efter ett tag, därför kan man hinna sprida det vidare. Jag är drogfri nu, men jag har kvar hepatiten. Den gör att man blir gul i ansiktet och man får svårt att äta, berättar Joakim Andersson.
Hasse Arvidsson som driver Goodlife, och även är känd som ”gatuterapeuten” i Örebro, träffar dagligen missbrukare som har behov av ett sprutbytesprogram.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag ser deras sår och deras infekterade armar och ben. För mig är de inte siffror utan människor som jag bryr mig om, säger Hasse Arvidsson.
I flera år har han därför på eget bevåg gett bort rena sprutor till personer som bett om hjälp och sedan lämnat in deras gamla sprutor till infektionskliniken. Och han har i åratal kämpat mot politiker som inte velat se sprutbytesprogram i Örebro.
– Kommunen har varit hysteriskt mycket emot. De har menat att det skulle sända fel signaler om vi gav drogmissbrukare rena sprutor. Jag tycker att man måste hjälpa folk att skydda sig från sjukdomar på alla sätt som man kan, säger Hasse Arvidsson.
Viktigt hur verksamheten utformas
Att Region Örebro län har beslutat att ge pengar till sprutbytesverksamhet i sin budget för 2017, är därför ett steg i rätt riktning anser Hasse Arvidsson. Men det är viktigt att verksamheten utformas så att personer med ett missbruk kan tänka sig att gå dit.
– Ska man registrera sig är det för jävligt, det kommer inte funka. Ingen vill ju vara öppen med att man är sprutmissbrukare. Då lånar man hellre verktyg av varandra, det var så jag fick hepatiten, berättar Katrin Carlsson.
Joakim Andersson, som själv -tidigare har fått sprutor i ett sprutbytesprogram i Malmö, menar att det är viktigt med anonymitet för att man ska dyka upp på ett sprutbytesprogram. Och vem man möter på plats är viktigt.
– Personkemi är viktigt. I Malmö kunde man få hjälp med sår och slussas vidare till behandling om man ville, men det var aldrig någon som tvingade på en någonting, säger han.
Ett förhållningssätt som Hasse Arvidsson tror på.
– Sitt lugnt i båten och visa respekt. Till sist vill alla människor ha hjälp, säger han.