Efter att detta framkom har stadsrevisionen granskat Intraservice resor, och deras slutsats är att det är mycket allvarligt och kan handla om mutor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det här är nog det värsta jag sett, säger stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten (M), till GP.
Totalt ska Intraservice ha åkt till USA 16 gånger under tidsperioden 2014-2017. Stadsrevision har totalt granskat 20 resor som Intraservice gjort och vid varje resa hittat allvarliga brister, en rad felaktigheter och avvikelser från policyer eller regler.
Stadsrevisionen riktar dels kritik mot att resorna varit för långa. Ofta flera dagar längre än vad som vore rimligt med hänseende till resans syfte. De borde därför ha förmånsbeskattats.
Dels finns brister i rapporteringen av vilka aktiviteter man sysslat med under resorna. Denna brist ses som allvarligare eftersom resorna ibland gått till populära resmål, vilket också an vara en anledning till förmånsbeskattning.
Stadsrevisionen pekar också mot att hotell har inte köpts in via den upphandlade resebyrån, vilket man enligt stadens riktlinjer ska göra. Som ETC Göteborg berättade bodde kommunens personal på Hyatt Regency i Seattle, vilket kostade skattebetalarna 18 000 kronor per person.
Dessutom skriver stadsrevisionen att att chefer vid Intraservice vid ett par tillfällen har deltagit i konferensresor arrangerade av en av Intraservice större leverantörer av konsulttjänster och programlicenser. Intraservice har blivit fakturerade av leverantören, men fakturorna är ospecificerade och det går därför inte att säga vad som Intraservice står för och vad som levernatören bjudit på. Enligt revisorerna har det under åtminstone en av resorna ingått nöjesinslag, såsom klubbesök under kvällarna och en arenakonsert med en internationell musikartist, samt att det ingått ett par utflykter till utflyktsmål som också utgör populära turistmål.
Som ETC tidigare kunnat berätta har en person med insikt berättat för oss att ATEA, som Göteborg är storkund åt, frikostigt bjudit chefer vid Intraservice på olika event. ATEA är inblandade i en stor mutskandal i Danmark.
– Vi har ett tydligt regelverk om att vi inte får ta emot ens en lunch av dem vi har ett avtal med. Det är nog det hårdaste regelverket i Sverige. Då blir det väldigt konstigt och reglerna verkar bara gälla fotfolket. För verksamhetscheferna går på pubar och åker på resor. Det blir ingen balans i det. Det är väl det som irriterar folk. (Personen i fråga) springer runt med ATEA på olika event och det är inte så att han smådricker. Han dricker olämpligt oavsett om han skulle stå för det själv eller någon annan, säger en av de personer vi pratar med, sa personen till oss då.
Stadsrevisionen skriver i sitt utlåtande att de rekommenderar Nämnden för intraservice att stärka sin interna styrning och kontroll i syfte att säkerställa följsamhet gentemot gällande regelverk vid tjänsteresor utomlands.