Det var i den andan som han under en frågestund i Riksdagen den 7 november ifrågasatte att den anarkistiska tidningen Brand fått produktionsstöd från Kulturrådet.
– Tidskriften Brand har täta kopplingar med Afa. Afa är en organisation som Säpo omnämner som våldsbejakande vänsterextremism. Vi pratar alltså om organisationer som vill störta vår demokrati och vårt samhälle, sa han då.
Lever inte upp till ”objektivitet”
Brand har fått kulturstöd i ungefär tio år. De senaste åren har det legat på 200 000 kronor, vilket är den ungefärliga kostnaden för att trycka tidningen, enligt tidningens ansvarige utgivare Mathias Wåg.
Men 2025 blir tidningen utan stöd, meddelar Kulturrådet.
I sin motivering anger myndighetens referensgrupp att Brand har stagnerat, blivit mer inåtvänd och fokuserat på en snävare målgrupp jämfört med tidigare. Därutöver anser den att tidningen inte lever upp till kvalitetskriterierna vad gäller ”analys, granskning och objektivitet”.
”Svårt att se det på annat sätt”
Mathias Wåg har svårt att förstå kritiken.
– Vi har jobbat väldigt utåtriktat det senaste året. Vi har bland annat gjort ett nummer om Norrland, där vi har tagit kontakt med tidskriften Provins och fått texter av dem. Vi har också kontaktat folk i olika yrkesbranscher kring kampanjen mot angiverilagen. Och så har vi gjort ett nummer om Palestina där vi har rest runt på olika universitet och haft kontakt med akademikernätverk och studenter.
Objektivitet tycker han är ett märkligt kriterium, eftersom Brand inte är en nyhetstidning.
Han tror på en annan förklaring till avslaget.
– Det är nog en omskrivning för att vi gjorde ett temanummer med Afa. Jag har svårt att se det på något annat sätt.
Utsatt för högerextremt drev
Det var just Afa-numret som fick Alexander Christiansson att gå i taket och kalla Brand för en odemokratisk tidning. Uttalandet kom efter kampanjer mot Brand på den NMR-kopplade uthängningssidan Avmaskerat.
Mathias Wåg tror inte att drevet är huvudorsaken till att hans tidning nu blir utan kulturstöd. Istället gissar han att en minskad bidragspott ligger till grund för beslutet.
– Det är fler avslag i år. Och de tidskrifter jag har pratat med, som Fronesis och serietidskriften C'est Bon, har fått sina bidrag neddragna.
– Men att vi som tidning också har haft ett högerextremt drev mot oss har nog inte gynnat oss.
200 000 kronor försvinner. Vad kommer det att innebära för tidningen?
– Vi har förstått vartåt det barkar generellt i kulturpolitiken, så vi har jobbat på att driva upp prenumerationerna och vi har aldrig haft så många prenumeranter som idag. Vårt mål har varit att kunna arvodera skribenter, men nu blir vi kvar på det ideella stadiet.
”Risken var värd att ta”
Tidningen går inte under av Kulturrådets avslag. Men Mathias Wåg tycker att myndighetens analys är godtycklig.
– Att Brand skulle ha förändrats, som de säger, det tycker jag inte stämmer. Det här speglar nog snarare att det är samhället som har förändrats. Det som inte var kontroversiellt att skriva för två år sedan ses idag som mer kontroversiellt.
Om det är så som du tror, att Afa-numret ställde till det för er – var det värt det?
– Vi förstod att det skulle bli ett kontroversiellt nummer, men vi ansåg att vårt syfte var att be aktivister och rörelser skriva själva vad de sysslar med. Vår inställning är också att antifascism inte är kontroversiell, säger Mathias Wåg, och fortsätter:
– Vi tyckte att den risken var värd att ta. Men vi har inte varit naiva.