Anläggningen, som är belägen i Strängnäs kommun, är en leverantör till Kronfågel och har tidigare utretts för bristande djurskydd. Det är en bild som förstärks av de bilder inifrån anläggningen som visar hur smutsiga kycklingar trängs på små ytor, många av dem undernärda och utan fjädrar. Det handlar om så kallade Turbokycklingar, en snabbväxande hybridfågel som får allt svårare att röra sig i takt med den växer.
– Det är helt fruktansvärda bilder. Turbokycklingarna trampas ner på marken och kämpar för att försöka resa sig. Det är inget annat än grovt djurplågeri och jag är upprörd att vi inte har kommit längre än så här i Sverige, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt.
Genomfört tre kontroller
Under de senaste tio åren har Länsstyrelsen Sörmland genomfört sammanlagt tre kontroller av kycklinganläggningen. Vid den senaste i juni i år, som enligt Djurens rätt var förannonserat, fick anläggningen inga anmärkningar, men vid tidigare kontroller konstaterade Länsstyrelsen stora brister gällde skaderisker och trängsel. Trots det menar Länsstyrelsen att kontrollarbetet fungerar som det ska.
– När vi gör kontroller utgår vi från Jordbruksverkets register som indikerar hur ofta en djurhållare bör kontrolleras. Vid låg risk, som den här djurhållaren klassats som, blir det inte så många kontroller. Jag skulle säga att tre på tio år är många, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Södermanland.
Vad tänker du om att det nu kommit filmer från kycklinganläggningen som visar på djurplågeri?
– Det känner jag inte till. Det är möjligt att situationen har ändrats sedan vår senaste kontroll.
Men Camilla Bergvall på Djurens rätt tycker att antalet kontroller är långt ifrån tillräckliga och menar att länsstyrelserna måste göra andra prioriteringar.
– Det är under all kritik att kontrollerna inte är fler. Vi är bra på att skryta om djurskydd i Sverige men om vi vill att den ska vara värd namnet måste vi ha uppföljningar, säger hon.
Hoppas på ny lag
Efter polisanmälan har en förundersökning mot kycklinganläggningen inrättats. Anmälan gjordes utifrån en ny lagändring gällande grovt djurplågeri som drevs igenom i juli. Camilla Bergvall hoppas att det ska leda till en positiv förändring där fler djurplågerifall tas upp i rätten.
– Lagändringen borde innebära att fler åtal väcks i den här typen av ärenden, men nu är det upp till rättssystemet att verkligen agera utifrån de ändringar som genomförs. De behöver visa att ändringen inte bara är tomma ord, säger hon.