– Det är djupt beklagligt. Antisemitismen ökar på flera håll i landet och då är det oerhört märkligt att regeringen gör såhär, stoppar en verksamhet som fått så stor positiv respons, sa han till Dagens ETC då.
Nyheten fick massiv uppmärksamhet under helgen, och har fått många att reagera. En av dem är avgående C-ledaren Annie Lööf. I ett inlägg på Facebook skriver hon: ”Det är ett sånt mörker att regeringen inte förlänger stödet till organisationen SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, och deras viktiga utbildningssatsning mot antisemitism med hågkomstresor för elever och lärare.”
Att Sverigedemokraterna inte vill förlänga stödet tycker hon inte är förvånande, men däremot att de får sina allierade med sig: ”Det är tydligt sedan tidigare att SD vill dra in stöd till organisationer som de inte gillar – men hur kan L, M och KD gå med på det här?”
Även Amanda Lind, tidigare kulturminister och nu kulturpolitisk talesperson för MP, reagerar starkt. Hon kallar regeringens agerande djupt anmärkningsvärt.
Efter avslöjandet försvarade kulturminister Parisa Liljestrand (M) regeringens agerande. I ett inlägg på Instagram skriver hon att regeringen arbetar intensivt med ett större paket i arbetet mot antisemitism. I en intervju med DN säger hon att SKMA kommer att få fortsatt stöd.
– Hågkomstresorna kommer att vara en viktig del i av det här större ambitiösa paketet, och där kommer det också finnas pengar till SKMA. Jag har pratat med SKMA och varit väldigt tydlig med att arbetet mot antisemitism är en prioriterad fråga för regeringen, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).
”Har varit lyhörda”
Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, är väldigt glad över de reaktioner som Dagens ETC:s artikel väckt och har personligen haft kontakt med kulturministern under helgen.
– Jag har pratat telefon med Parisa Liljestrand. Vi är bekanta sen tidigare. Det var jag som tog en första kontakt med henne nu, säger han.
Vad sa hon till dig?
– Det var uppenbart att hon var rätt stressad av det här. Det tycker jag är bra. Det är uppenbart att det kommer hända saker och att de kommer med ett paket med åtgärder för arbetet mot antisemitism där bland annat våra hågkomstresor ska ingå. Det är glädjande att regeringen har varit så lyhörd i detta.
– Samtidigt är det en märklig ordning eftersom det inte fanns med i budgeten som ju kom alldeles nyligen. Så vi vet ju inte när initiativet till det här åtgärdspaketet togs. Men det spelar mindre roll för mig, det jag är angelägen om är att stödet ska fortsätta och det ska det göra nu.
Tolkar du det som att de har vänt om att ge stöd till er?
– Jag vet inte om man kan säga att de har vänt. Det jag vet är att de, i mina ögon rätt plötsligt, har kommit fram till att de vill ha ett paket med åtgärder mot antisemitism.
Hur mycket pengar kommer ni att få?
– Det vet vi inte ett dugg om ännu. Och jag vill inte spekulera i det.
Upplever du att det finns en skillnad mellan regeringspartierna i hur man ser på stödet till er?
– Jag vet helt ärligt inte det. Jag tror inte att det är Sverigedemokraterna som i första hand har drivit på Parisa Liljestrand om detta, utan det är kollektivt inom regeringen. Parisa har agerat rätt, det tycker jag.
Liberalernas partisekreterare Gulan Avci sitter i styrelsen för SKMA, har ni pratat något om den här frågan?
– Nej, jag har inte haft någon kontakt med henne, men det är mycket möjligt att andra inom SKMA har haft det. Men jag måste säga att det är lite förvånande om ett liberalt parti skulle sitta i en regering som stoppar de här stöden. Man kan tänka sig hur Per Ahlmark roterar i sin grav vid den tanken.
Den rödgröna oppositionen har inte heller med fortsatta anslag till er i sina skuggbudgetar, hur ser du på det?
– Jag pratade med Jeanette Gustafsdotter, Socialdemokraternas tidigare kulturminister, i lördags. Hon sa att de hade velat se en fortsättning på stödet. Det är svårt att säga vad det betyder, när man inte sitter i regering, men vi har ju sedan 2014 haft enormt positiva utvärderingar på de här hågkomstresorna och det vet ju de socialdemokratiska regeringarna , så jag skulle bli väldigt förvånad om de inte hade fortsatt stödet.
Kan inte skylla på stoppdatum
Kulturdepartementet hävdar att det fanns ett stoppdatum för satsningen på hågkomstresorna. Och det datumet var det den tidigare regeringen som satte. Johan Romin, pressekreterare hos Parisa Liljestand, menar att bilden av att det är Kristerssons regering som dragit in stödet inte stämmer.
– Projekt avslutas ju. Innan det nya projektet sätts igång har det blivit ett olyckligt glapp här, men det är inte jättekonstigt. Projekt har slutdatum och de har startdatum, säger han.
Men Amanda Lind tycker inte att det är någon hållbar ursäkt att skylla på stoppdatum:
– Att skylla på att en satsning är tidsbegränsad är inte ett argument. Det stämmer att många satsningar i den statliga budgeten är tidsbegränsade, men samtidigt är de alltid viktiga att inför varje nytt budgetår ta förnyad ställning till. Det är inte nödvändigt att låta dem löpa ut. Högerregeringen hade alla möjligheter att fortsätta stötta hågkomstresor i budgeten för 2023, men valde uppenbarligen att inte göra det, skriver hon på Facebook.
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, håller med:
– Det verkar vara regeringens svar på alla neddragningar, att det är projektmedel. Som om man inte kunde förlänga projekt.
Men det fanns inte med i S-skuggbudgeten heller?
– Det en regering kan göra som inte en opposition kan, är att formulera sina prioriteringar i regleringsbrevet. Vi hade formulerat tydligt i regleringsbrevet att det här är en prioriterad verksamhet, det har vi gjort i åtta år.