– Jag förstår inte vad hon pratar om, säger professor Lennart Söder på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Tror hon på det här själv?
Många undrar om det handlade om okunskap eller medvetna lögner.
Överraskande linje
Eftersom Kristdemokraterna skrivit under energiöverenskommelsen som satt upp målet att all elproduktion i Sverige ska vara förnybar 2040 kom partiets nya linje mycket överraskande.
Till och med partiets egen talesperson i energifrågor Penilla Gunther, som själv suttit i förhandlingarna om energiöverenskommelsen, blev tagen på sängen av Busch Thors nya utspel:
– Det här är en helt ny linje, sa hon till tidningen Ny Teknik.
Ebba Bush Thors nya besked betyder att KD stöder fortsatt drift av de gamla reaktorerna i Ringhals trots att ägaren Vattenfall vill lägga ned dem av ekonomiska skäl. Det kostar efter nödvändiga investeringar mer att producera el där än vad Vattenfall kan få in i intäkter.
– Kärnkraftens andel av energiförbrukningen minskar undan för undan eftersom förnybar elproduktionen är både billigare att bygga och har lägre driftkostnader, säger professor Tomas Kåberger.
– Det inte är ekonomiskt rationellt att fortsätta med kärnkraft. Att göra det skulle kräva inte bara fortsatt befrielse från ansvar för stora olyckor utan direkta subventioner.
I partiledardebatten menade Ebba Busch Thor att kärnkraften till och med bör utökas – av klimatskäl:
– Kärnkraften är ju utsläppsfri och jag ser hellre att vi använder den och ser till att vi kan få ner utsläppen än att vi importerar smutsig kolkraft från Tyskland, sade hon i debatten.
– Om inte Vattenfall omprövar sitt beslut om nedläggning tycker jag att staten ska se sig om efter andra som kan ta över driften av reaktorerna. Vi kan till och med ge bort reaktorerna, tillade Ebba Busch Thor.
”Inte seriöst”
Miljöpartiets talesperson i energifrågor Lise Nordin säger att hon inte vet om hon ska skratta eller gråta när hon hör detta:
– Detta är inte seriöst. Ingen skulle vilja ta över olönsamma kärnkraftsreaktorer, speciellt när avfallsfrågan inte är löst.
Tomas Kåberger gör samma bedömning:
– Att skänka bort kärnkraften till någon kommer att vara svårt. Kostnaderna för avvecklingen av kärnkraften är stora och osäkra. Det ställer krav på att den som ska ta över måste ställa upp med säkerheter för att skattebetalarna inte ska behöva betala efter en konkurs.
Även professor Lennart Söder delar bedömningen:
– Vattenfall skulle säkert bli lyckligt om någon erbjöd sig att ta över Ringhals så att de slapp följdinvesteringarna och avfallsfrågan. De skulle gladligen skänka bort dem – men ingen vill ha dem.
De tre experterna Tomas Kåberger, Lennart Söder och Lise Nordin menar också att det inte är aktuellt för Sverige att importera smutsig kolkraft från exempelvis Tyskland.
– Jag blir förvånad över att Busch Thor ifrågasätter att vi skulle klara elproduktionen utan kärnkraften. Det är fullständigt klart att vi gör det utan att importera smutsig kolkrafts-el. Detta trodde jag alla visste, speciellt de som suttit med i energikommissionen och har hela materialet, säger Lennart Söder.
Lise Nordin:
– Man ska inte heller glömma att Sverige är en stor exportör av el, och när vi behöver importera handlar det om norsk vattenkrafts-el.
Okunskap eller röstfiske?
Inom energisektorn är misstankarna stora att Ebba Busch Thor valde att mot bättre vetande bluffa om kärnkraften för att försöka vinna väljare från framför allt SD som också stöder en fortsatt kärnkraftsutbyggnad. Andra tror att det handlar om bristande kunskap.
Energiöverenskommelsen sätter målet att all elproduktion i Sverige ska vara förnybar 2040, då ska inte bara fossil produktion utan även kärnkraften vara utfasad. Och detta är av ekonomiska skäl, inte på grund av politiska beslut.
Trots detta gick Ebba Busch Thor i hård polemik mot liberalernas partiledare Jan Björklund, som snarast log generat mot henne, när hon sa att det inte finns några beslut om när kärnkraften ska vara avvecklad – trots att den inte ska, enligt överenskommelse som hon själv undertecknat, finnas i Sverige efter 2040.
Dagens ETC har sökt Kristdemokraterna för en kommentar, men fått beskedet att det för närvarande inte finns någon som kan tala om kärnkraften för partiet. Kd:s tidigare talesperson Penilla Gunter har tvingats lämna samtliga uppdrag sedan hon anklagats för ekonomiska oegentligheter för reseräkningar och hotellnotor.