Den 22–23 februari förra året, alltså för ganska exakt ett år sedan, genomförde Justitieombudsmannen, JO, en så kallad Ocpat-inspektion på Migrationsverkets förvarsenhet i Kållered. JO riktade efteråt kritik mot Migrationsverket, både när det gäller den fysiska miljön och skriftliga beslut. Rummet som används för avskiljanden på förvaret är ett ombyggt förråd – där kan personer som exempelvis är aggressiva placeras under en kortare tid. Men det rummet var också bristfälligt när JO var på plats. Bland annat var det svårt för personalen att se in i rummet, skriver JO i sin rapport.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
JO konstaterade också vid sin inspektion att det fanns brister i hur Migrationsverket hanterar placering hos Kriminalvården, när ett avskiljande i förvarets egna lokaler inte är tillräcklig. JO skriver att de efter att ha granskat handlingar bland annat sett att samma motivering anges till att en person ska hållas avskiljd inne i lokalerna som till att en person ska hållas hos Kriminalvården.
”I flera fall har ett beslut om säkerhetsplacering fattats samma dag, med angivande av samma skäl som för avskiljandet”, skriver JO.
Migrationsverket har fått fram till februari i år på sig att komma med ett svar. Där skriver myndigheten bland annat att det är olyckligt om placeringen av individer hos Kriminalvården ger intrycket av att att inte vara tillräckligt noggrann.
”Den offentliga förvaltningens hantering av frågor som rör tvång får inte framstå som slentrianmässig eller otillräckligt noggrann, vilket ställer höga krav på Migrationsverket att ha väl utvecklade resonemang i sina beslut”, skriver Migrationsverket.
Sätter in insatser
– Vi har satt in insatser sedan inspektionen. Vi har haft utbildningar för våra medarbetare som fattar de här besluten och våra teamledare som har operativt ansvar har periodvis aktivt gjort punktinsatser och tittat närmare på avskiljandebeslut och utbildat när det behövts, säger Jessica Nielsen, enhetschef på Migrationsverkets förvar i Kållered.
Hon betonar att besluten inte får skrivas slentrianmässigt eller vara svagt underbyggda
– Det är de viktigaste besluten vi fattar och de mest integritetskränkande besluten, säger Jessica Nielsen.
I sitt svar till JO skriver Migrationsverket också att det i vissa lägen direkt kan motiveras att en person ska placeras hos Kriminalvården, men att det då också måste framkomma i det skriftliga beslutet.
Vid förvaret bygger nu också Migrationsverket ett nytt rum för avskildhet som ska vara bättre anpassat för avskiljande under kort tid. Det rummet ska vara klart under våren 2018, skriver myndigheten i sitt svar till JO. Tidigare har ett provisoriskt rum, ett ombyggt förråd, använts.
– Nu handlar det om att få till utformningen och få rummet säkerhetsanpassat. Jag hoppas att vi ska vara färdiga till sommaren. Jag har ingen aning om hur stort arbete det är för byggarbetarna men för oss är det en stor ombyggnation, säger Jessica Nielsen.
Särskild utredning
Om det förekommit provokationer från personalens sida är en fråga som utretts särskilt och som inte heller finns med i svaret. Där har det också visat sig att det inte finns tecken på medvetna provokationer från personalen. Även frågan om kroppsvisitationer utelämnas specifikt i svaret. Där har Migrationsverket fokuserat på att utbilda sin personal.
– JO skriver att eftersom besluten var kortfattat skrivna så kunde det uppfattas som att det slentrianmässigt utfördes kroppsvisiteringar. Vi har satt in insatser där, både hur man genomför en kroppsvisitation, för det är svårt, men också hur man fattar besluten, säger Jessica Nielsen.