– På morgonen när vi kom till det här extra nämndmötet fick vi information från ekonomichefen och stadsdelsdirektören. Böckerna för februari är inte stängda ännu men man kan se att inom sektorerna utbildning och äldreomsorg är trenden inte lika negativ längre, säger Ali Moeeni.
Inom utbildningssektorn var det ursprungliga förslaget att 10 miljoner skulle sparas in, men nu har det sänkts till 4,5 miljoner kronor.
– Det ska inte bli någon inverkan på den pedagogiska verksamheten. Tanken är att vara mer restriktiva med inköp och till exempel inte göra inköp innan de egna förråden är tomma, säger Ali Moeeni.
Går in med eget kapital
Det var siffrorna för januari månad som visade att Angered gick back med 4,5 miljoner kronor. Göteborgs stads egna regelverk slår fast att nämnderna måste vidta åtgärder om en månadsuppföljning visar på negativt resultat. Bakgrunden till de tuffa resultaten i början av januari är bland annat ökade kostnader för utredningar inom socialtjänsten i slutet av förra året. Då inleddes rekordmånga utredningar, har Göteborg Direkt tidigare rapporterat. Det är också inom socialtjänsten som de största besparingarna ska göras – nästan 77 miljoner kronor är planen att nedskärningarna ska landa på.
– Vi från de rödgröna såg att en del av förslaget skulle drabba personer med funktionshinder och kvinnor och barn som lever i ett skyddat boende. Vi sa att vi inte kan acceptera nedskärningar för de personerna och beslutade att vi går in med eget kapital till och med slutet av juni. Under tiden tittar vi på det ekonomiska läget, säger Ali Moeeni.
Beroende på hur den ekonomiska situationen utvecklas finns det möjligheter att förändra planerna. Planerade nedskärningar kan stoppas, samtidigt som nämnden också har respekt för att det finns en risk att det går åt andra hållet. Därför vill de rödgröna inte använda hela det egna kapitalet.
Målet: Plus/minus noll
I det ursprungliga förslaget hade bland annat två dagliga verksamheter, i Bergum och Lövgärdet, drabbats av nedskärningarna, om den planen gått igenom. Men det egna kapital som stadsdelen skjuter till gör att det ska kunna undvikas. Enligt Ali Moeeni har nämnden prioriterat att inga verksamheter ska behöva stängas – det skulle bli för svårt att starta upp dem igen. I det nya förslaget dras 19 tjänster tillbaka inom stadsdelens verksamheter, elva färre än i det ursprungliga förslaget. Fokus blir att spara, på bland annat inköp av tjänster och varor och konferenser på andra platser. Det gäller alla verksamheter inom stadsdelen, även nämnden betonar Ali Moeeni.
– Vi känner oss väldigt glada att vi lyckats mildra det här ganska hårda förslaget. Vi hoppas att vi ska kunna visa bra siffror senare och kunna ta bort besparingarna. Målet vid slutet av året är ett resultat på plus/minus noll, säger Ali Moeeni.
Förutom de 77 miljoner som försvinner i socialtjänsten, och de 4,5 miljonerna som försvinner inom utbildning, tas 2 miljoner från äldreomsorgen, HR och kommunikation ska spara cirka 5 miljoner och drygt 1 miljon ska sparas på kultur och fritid.