Just nu analyseras abborrar från Hjälmaren på Naturhistoriska riksmuseet. Där ska man för första gången mäta hur höga halter av PFOS som finns i fiskarna. Länsstyrelsen i Örebro har samlat in fisk från fyra olika provstationer i Hjälmaren.
– Det handlar om fisk från Hemfjärden, Mellanfjärden samt norra och södra Storhjälmaren, berättar Karin Runnels, som är vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro.
Det är 16–20 centimeter stora abborrar som har fångats in med hjälp av nät. På tre av fyra platser har yrkesfiskare hjälpt länsstyrelsen med fångsten.
Nya ämnen att mäta
Proverna kommer att vara klara först efter årsskiftet och förutom att man vill ha reda på mängden PFOS hoppas personalen på länsstyrelsen även att få reda på vilka andra ämnen som finns i fiskarna. Och hur höga halter det handlar om.
– Tidigare har vi bara mätt kvicksilverhalten i fiskarna. Vi har inte tittat på ämnet PFOS eller exempelvis bromerade flamskyddsmedel i tidigare analyser, så det blir intressant att se vad testerna visar, säger Karin Runnels.
Analysen ska också visa om fiskarna innehåller dioxiner, furaner, PCB och metaller.
– Eftersom det är en näringsrik sjö med mycket fisk, sprids förmodligen miljögifterna ut mer än om man jämför med Vättern där man har en mindre utspädningseffekt. Men vi har inga data som styrker det. Därför är en sådan här mätning viktig, säger Karin Runnels.
Nationellt intresse
Att sex av sju trafikdöda uttrar från länet hade höga halter av PFOS gör att flera aktörer på olika håll arbetar med att spåra källan. För samtidigt som länsstyrelsen har skickat fiskar till analys pågår även en nationell studie där ägg från fiskgjuse analyseras och bland annat finns några ägg från sjön Kvismaren med i studien.
– Nationellt tittar vi på tidstrender när det gäller PFOS i fiskgjuseägg, i studien har vi några ägg från Kvismaren med. Men resultaten är klara först nästa år, säger Anna Kärrman, lektor på institutionen för naturvetenskap och teknik på Örebro universitet.
Dricksvattnet opåverkat
Miljögiftet PFOS har tidigare hittats på brandövningsplatser, kring flygfält eller militära övningsfält. Under de senaste åren har ämnet hittats i vattnet på flera orter i Sverige. I fem kommuner; Botkyrka, Uppsala, Ronneby, Halmstad och Båstad har det lett till stora förändringar när det gäller vattenförsörjningen. Men tester i Örebro visar att dricksvattnet inte är påverkat.
– Våra kemistudenter undersökte sex vattenverk runt Örebro i våras och alla hade bra värden med väldigt låga halter, säger Anna Kärrman.